Det er ikke bare Stoltenberg som har sin egen sildesalat, familien Lund har også sin. Den tradisjonen følger vi, og lager den hvert år på lille julaften. Sildesalaten er litt spesiell, den inneholder nemlig like mye kjøtt som sild. Det er heller ikke noe majones i den slik som den du får kjøpe på butikken.
Ingredienser
- Ca 200 g spekesild
- Ca 200 g kjøtt, vi tar fra skinka og roastbiffen, omtrent like deler
- Ca 1/2 glass sylteagurker
- Ca 1/3 glass rødbeter
- 1 løk
- 1 eple
- 1 gulrot
Spekesilda tar du rett opp fra fryseren, den er mye enklere å skjære når den er frossen. Skjær filetene i terninger på ca 2 mm. Det gjelder alle ingrediensene, forsøk å få de sånn noenlunde like store. Gulroten må kokes før den skjæres i biter. Det er lurt å skjære litt av hvert om hverandre, og blande ofte. For å blande sammen, bruk en gaffel og rør forsiktig slik at du ikke lager mos av det. Sildesalaten blir best når bitene er klart definerte. Du kan se an hvor mye rødbeter og sylteagurk du vil ha i, det er smak og behag.
Lake
- 1 dl vann
- 3 ss melis
- Eddik
- Litt salt og pepper
Kok opp vannet og bland i melisen. Ha oppi litt eddik, her må du smake deg frem, laken skal være litt sur. Tilsett litt salt og pepper. Bruk en skje og fordel den utover sildesalaten, og blande godt.
Legg gladpak på, la den ligge helt nedpå salaten, og sett den kjølig et par dager. Den trenger et par dager for å få den gode smaken. Da er den klar til servering, legg den på brødskiva og nyt.