Velkommen til min side om kaldrøyking!

På denne siden ønsker jeg å skrive litt om kaldrøyking og hvilke erfaringer jeg har gjort. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan en skal gå frem, men en lærer litt for hver gang røykeovnen er i gang.

Det første jeg gjorde da jeg begynte å bli ferdig med røykeovnen, var å kjøpe en bok om røyking, nemlig Røking som hobby av Henry Johnsen. Der er det mange gode tips, og jeg må tilstå at jeg kommer til å bruke noen av tipsene fra boken her. Jeg vil anbefale denne boken, siden det som står der er greit å ha som basiskunnskap.

Her vil det også komme noen oppskrifter på diverse røykt kjøtt og fisk pluss litt annet. Husk at det er lurt å prøve seg litt frem ved å endre på røyketider, saltmengde og annet, for smaken er forskjellig, og det er ingen fasitsvar her.

La deg inspirere, og lag dine egne varianter! Skriv gjerne kommentarer i bloggen min dersom du har tips som du vil dele med andre.

onsdag 25. desember 2013

Svigerfars sildesalat


Det er ikke bare Stoltenberg som har sin egen sildesalat, familien Lund har også sin. Den tradisjonen følger vi, og lager den hvert år på lille julaften. Sildesalaten er litt spesiell, den inneholder nemlig like mye kjøtt som sild. Det er heller ikke noe majones i den slik som den du får kjøpe på butikken.

Ingredienser
  • Ca 200 g spekesild
  • Ca 200 g kjøtt, vi tar fra skinka og roastbiffen, omtrent like deler
  • Ca 1/2 glass sylteagurker
  • Ca 1/3 glass rødbeter
  • 1 løk
  • 1 eple
  • 1 gulrot
Spekesilda tar du rett opp fra fryseren, den er mye enklere å skjære når den er frossen. Skjær filetene i terninger på ca 2 mm. Det gjelder alle ingrediensene, forsøk å få de sånn noenlunde like store. Gulroten må kokes før den skjæres i biter. Det er lurt å skjære litt av hvert om hverandre, og blande ofte. For å blande sammen, bruk en gaffel og rør forsiktig slik at du ikke lager mos av det. Sildesalaten blir best når bitene er klart definerte. Du kan se an hvor mye rødbeter og sylteagurk du vil ha i, det er smak og behag.



Lake
  • 1 dl vann
  • 3 ss melis
  • Eddik
  • Litt salt og pepper
Kok opp vannet og bland i melisen. Ha oppi litt eddik, her må du smake deg frem, laken skal være litt sur. Tilsett litt salt og pepper. Bruk en skje og fordel den utover sildesalaten, og blande godt.

Legg gladpak på, la den ligge helt nedpå salaten, og sett den kjølig et par dager. Den trenger et par dager for å få den gode smaken. Da er den klar til servering, legg den på brødskiva og nyt.