Velkommen til min side om kaldrøyking!

På denne siden ønsker jeg å skrive litt om kaldrøyking og hvilke erfaringer jeg har gjort. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan en skal gå frem, men en lærer litt for hver gang røykeovnen er i gang.

Det første jeg gjorde da jeg begynte å bli ferdig med røykeovnen, var å kjøpe en bok om røyking, nemlig Røking som hobby av Henry Johnsen. Der er det mange gode tips, og jeg må tilstå at jeg kommer til å bruke noen av tipsene fra boken her. Jeg vil anbefale denne boken, siden det som står der er greit å ha som basiskunnskap.

Her vil det også komme noen oppskrifter på diverse røykt kjøtt og fisk pluss litt annet. Husk at det er lurt å prøve seg litt frem ved å endre på røyketider, saltmengde og annet, for smaken er forskjellig, og det er ingen fasitsvar her.

La deg inspirere, og lag dine egne varianter! Skriv gjerne kommentarer i bloggen min dersom du har tips som du vil dele med andre.

mandag 13. september 2010

Røykt hjortesteik

Nå har jakta på hjort startet, og da er det tid for en oppskrift der vi bruker hjortekjøtt.
  • Ca 1 kg hjortekjøtt (f.eks. lårstykke)
  • Saltlake
    • 3 l vann
    • 300g salt
    • 1 ss sirup
Kok opp laken og bland godt. La saltlaken bli kald før du legger kjøttet i. Legg kjøttet i laken og sett kjølig i ca ett døgn.
Ta opp igjen kjøttet, og tørk godt av med kjøkkenpapir. Legg det på en rist, og la det stå kjølig i ca ett døgn.

Fyr opp røykeriet som beskrevet tidligere, til du får en tett fin røyk. Bruk mye einer, og du kan bruke røykespon av både or og bøk. Legg kjøttet på ei rist i røykeovnen, og la det ligge der i rundt 6 timer. Dersom kjøttstykket er mer enn ett kilo, kan du legge til ca en time pr kilo ekstra. Her kan du prøve deg frem.

Ta det ut av røykeovnen, og pakk det godt inn i plast. La det ligge kjølig i omtrent ett døgn slik at smaken setter seg. Nå kan du legge det i frysen, eller dersom du er utålmodig kan du tilberede det med en gang.

Tilbereding
Gni steiken inn med dine favorittkrydder, som pepper, viltblanding og lignende. Det er ikke nødvendig med salt, siden den har lagt i saltlake.  Legg den i en stekepose, og sett i steketermometer. La den stå i ovnen på ca 125 grader hvis du vil ta tiden til hjelp, eller ca 175 grader, til steketermometeret viser 65 grader.
Ta vare på steikekrafta og ha den i sausen, den setter fin smak. Ta steika ut av posen, og pakk den godt inn i aluminiumsfolie. La den ligge og hvile i minst 15 minutter før du begynner å dele den.
Server med poteter, gjerne råstekte (skjær opp i båter,  ha på godt med sitronpepper og olivenolje og steik i ovnen i en halvtimes tid til de blir møre), viltsaus, og tyttebærsyltetøy.

onsdag 8. september 2010

Røykt laks

Det finnes flere måter å lage røykelaks på. Jeg har etter litt prøving og feiling komt fram til denne varianten. Den gir god røyksmak, og har mye smak.
  • 2 laksefileter evt ørretfileter
  • 3 ts sukker 
  • Grovsalt
  • 2-3 ss einerbær 
Sjekk at filetene er frie for bein, dra fingeren langs fileten. Beina kan fjernes vha en tang, en nebbtang fungerer fint.
Strø et jevnt lag med sukker på begge filetene.
Til slutt strør du et tynt lag med grovsalt på filetene slik at det dekker helt.
Legg filetene på en rist, evt på avispapir. Sørg for å ha et fat eller lignende under som fanger opp væske. Legg i kjøleskap i ett døgn.



Etter ett døgn tørker du av saltet, og skyller godt med kaldt vann. Tørk av med tørkepapir.
Knus einerbærene i en morter, og strø et jevnt, tynt lag på filetene. Legg filetene på en rist eller avispapir, her er det også lurt å ha noe under som fanger opp væske. Sett i kjøleskap uten å dekke til i ett døgn



Nå er det klart for røykingen.
Fyr opp som beskrevet tidligere, slik at det blir en tett fin røyk. Bruk masse einer. Heng opp filetene i røykekassen, og la de henge der i 4-5 timer.
Når de er ferdige, kan du dele opp i passende stykker, og pakk godt inn i plast. La ligge i kjøleskap i ca et døgn slik at røyken får sette seg i filetene.

Det som du ikke spiser med en gang, kan du legge i frysen.



God appetitt!

mandag 6. september 2010

Start røykingen

Neste skritt er å fyre opp i røykeovnen, og få en tett og fin røyk i noen timer. Det kreves litt øvelse å få det til, det er lett for at det slukner eller at det brenner for mye. Det bør ikke brenne, det beste er at det gløder.

Røykespon
Det er flere tresorter som kan brukes til røyking. Or, også kalt older, er godt egnet. På Biltema har de halvkilo-poser til en rimelig penge, jeg har brukt den med hell. Bøk og eik er også å anbefale, spesielt på laks. Jeg har ikke funnet noe sted der jeg får tak i eik, men hos Sport og Fiske (søk etter røkespon) får du bøk av god kvalitet. Det er bare et par dagers leveringstid pr post, og koster ikke all verden. Ellers ser jeg at hickory og frukttre er gode valg. Søk gjerne rundt på nettet, det finnes mange tips der.
Ligg unna bartre som gran og furu, de er fulle av harpiks og gir en usunn røyk. Bjørk kan brukes, men den gir en skarp smak og det er ikke alle som liker det.
De som er modige og liker det spesielle, kan prøve seg med tørket sauemøkk.. Det blir brukt på Island, og skal gi en god smak. Jeg har ikke brukt det selv, så modig er jeg ikke....

En annen viktig ingrediens, er einer. De bør plukkes samme dagen, eller kanskje noen dager før. Hvis de ligger for lenge blir de tørre, og brenner for fort med lite røyk. Fyll en bossekk eller to, og før du bruker de klipper du de opp i passende deler. Jeg bruker å ta vare på de tykkeste greinene og legge de tørt, slik at de kan brukes til oppfyringen.

Oppfyring
Ta tørre greiner fra einer, eller du kan også bruke litt bjørkeved. Del opp i tynne pinner, og legg de på kryss og tvers i ildstedet. Det kan også være lurt å lage noen fliser som lett tar fyr. Legg gjerne litt av røykesponen rundt, men ikke for mye. Sett fyr på, og la det brenne en liten stund for å få gode glør og for å få røyken til å sige opp røret. Det kan ta litt tid før røyken går dit den skal, men det kommer. Hell på røykespon med en liten spade eller lignende, slik at det ikke er flammer. Pass på så det ikke blir for mye, da vil det slukne. Legg deretter på einer og gjerne litt mer røykespon. Ha lite trekk i ovnen.
Sjekk jevnlig at det kommer røyk, og at det ikke brenner med flamme. Dersom det begynner å brenne for mye, legg på mer røykespon. Fyll på med einer og røykespon underveis.