Velkommen til min side om kaldrøyking!

På denne siden ønsker jeg å skrive litt om kaldrøyking og hvilke erfaringer jeg har gjort. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan en skal gå frem, men en lærer litt for hver gang røykeovnen er i gang.

Det første jeg gjorde da jeg begynte å bli ferdig med røykeovnen, var å kjøpe en bok om røyking, nemlig Røking som hobby av Henry Johnsen. Der er det mange gode tips, og jeg må tilstå at jeg kommer til å bruke noen av tipsene fra boken her. Jeg vil anbefale denne boken, siden det som står der er greit å ha som basiskunnskap.

Her vil det også komme noen oppskrifter på diverse røykt kjøtt og fisk pluss litt annet. Husk at det er lurt å prøve seg litt frem ved å endre på røyketider, saltmengde og annet, for smaken er forskjellig, og det er ingen fasitsvar her.

La deg inspirere, og lag dine egne varianter! Skriv gjerne kommentarer i bloggen min dersom du har tips som du vil dele med andre.

tirsdag 4. januar 2011

Bacon

Det finnes mye godt bacon på markedet, men en fellesnevner er at det ofte inneholder noe vann. Når det er ferdig steikt, ligger det mye vann igjen i panna, og baconet har skrumpet inn en god del. Det er selvfølgelig stor variasjon, men det er ikke alltid like enkelt å få tak i bacon av god kvalitet.
Da er det greit å ha en røykeovn og lage sitt eget bacon. Fordelen med det, er at du kan få det slik du vil, passe salt og røykt etter din smak.
Ta en tynnribbe eller gjerne en familieribbe, og skjær vekk evt bein. Strø et tynt lag med grovsalt på et fat, og legg ribben oppå. Dekk deretter hele ribba med grovsalt, og la den ligge kjølig.
Etter ca to døgn, tørk av saltet og skyll av resten. Legg ribben i et kar med kaldt vann i ca en time. Dersom du synes baconet blir for salt, kan det ligge litt lenger. Tørk av, og heng ribba kjølig og helst luftig til neste dag. Det går greit å legge den i kjøleskapet uten å dekke til hvis du vil det.
Fyr opp i røykeovnen, og heng ribba i røykekassa. Jeg røykte den i to dager, ca 9-10 timer hver dag. Er været kjølig, kan den bare henge i røykekassa over natta. Når baconet er ferdig røykt, pakk det inn i plast og la det ligge til dagen etter. Da vil røyksmaken sette seg, og resultatet vil bli bra.
Dette vil gi et bacon med god røyksmak, og det er ikke vann som ligger igjen i steikepanna når du steiker det..