Du trenger ett lammelår, med eller uten ben.
Saltlake:
- 10 l vann
- 1,3 kg salt, gjerne grovsalt
- 160 g sukker
- 25 g salpeter (kan droppes hvis du vil)
Gni først inn låret med en blanding av 3 ss fint salt, 2 ss sukker og evt 1/2 ss salpeter. La det ligge en halvtimes tid. Legg kjøttet i laken, og la det ligge der 3 - 4 dager. Legg det deretter i kaldt vann i ca en time, og tørk godt av det.
La det gjerne ligge til dagen etter, før du henger det i røykeovnen i ca 10 timer. Hvis du vil ha mer røyksmak, røyker du det lenger, mindre røyksmak, kortere tid. Når det er ferdig røykt, pakk det inn i plast og la det ligge til dagen etter.
Nå er låret klar til koking.
Kokelake pr liter vann:
- 1 ss sukker
- 5 korn hvit pepper
- 5 kort sort pepper
- 1 laurbærblad
- 1/2 gul løk
- gulerøtter
Når det er ferdig, sett det kjølig til det blir kaldt. La det gjerne ligge i laken. Nå kan du pakke det inn og legge det i frysen, hvis du er tidlig ute, eller så er det bare å forsyne seg...