Nå skal jeg lage en liten serie der jeg forteller hvordan jeg røyker laks, dag for dag. Jeg starter med den første dagen når jeg får en haug med laksefileter som skal røykes. Det er ikke til meg alt sammen, jeg har avtale med en som kjøper av meg, og selger videre til sine kunder. Jeg får litt penger for det, men gjør det mest for gøy. Det er alltid greit å vite at noen liker det jeg lager.
Jeg skal nå røyke 12 laksefileter, det er det jeg får plass til i røykeriet. To beholder jeg selv, mens de andre blir solgt videre. Filetene ligger på ca 0,9 til 1 kg, det synes jeg er en fin størrelse.
Først tok jeg en og en filet, og tørket godt av den med tørkepapir. Deretter la jeg den på en skjærefjøl, og skrapte skinnet med en kniv for å få bort slim og løse fiskeskjell. Du starter fremst på fileten, og stryker med en kniv langs fileten med kniveggen fremst, og tørker av kniven på noe tørkepapir. Dersom du ikke har en skjærefjøl som er stor nok, kan du gå på en byggvare-forretning, og kjøpe en hobbyplate i heltre, på f.eks. 30 x 80 cm. Dersom du smører den inn med matolje før bruk, så blir den lettere å rengjøre etterpå. Bruk et tørkepapir e.l., og smør på så lenge det trekker inn. Husk å tørke bort overskytende olje.
Jeg bruker å henge opp laksen med halen opp, men da kan det være en fordel å lage flere hull til å fordele vekten på. Jeg laget tre hull ca 3 cm fra enden, ett på hver side og et hull i midten vha en syl. Deretter tok jeg en del av en grillpinne, og stakk inn i hullet på den ene siden, og ut igjen på hullet på den andre siden. Nå kan kroken stikkes i det midterste hullet, og voila, vekten er nå fordelt på tre hull istedenfor ett. Siden jeg vil ha en oversikt over hvor mye filetene veier, veide jeg de vha en bagasjevekt.
Jeg er så heldig at jeg har et kjøleskap i garasjen, så jeg la filetene direkte på nettinghyllene til kjøleskapet, to til tre på hver hylle. På forhånd har jeg brukt litt papp og tape for å sørge for at all væsken som renner fra filetene samles i en beholder nederst i kjøleskapet. Det er viktig å få samlet opp mest mulig av det, slik at det ikke renner utover. Selv om kjøleskapet står i garasjen, så lukter det neppe så godt dersom væsken ligger og godgjør seg på garasjegulvet..
Nå er det bare å la de ligge et par døgn, da er de klare til neste steg.