Velkommen til min side om kaldrøyking!

På denne siden ønsker jeg å skrive litt om kaldrøyking og hvilke erfaringer jeg har gjort. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan en skal gå frem, men en lærer litt for hver gang røykeovnen er i gang.

Det første jeg gjorde da jeg begynte å bli ferdig med røykeovnen, var å kjøpe en bok om røyking, nemlig Røking som hobby av Henry Johnsen. Der er det mange gode tips, og jeg må tilstå at jeg kommer til å bruke noen av tipsene fra boken her. Jeg vil anbefale denne boken, siden det som står der er greit å ha som basiskunnskap.

Her vil det også komme noen oppskrifter på diverse røykt kjøtt og fisk pluss litt annet. Husk at det er lurt å prøve seg litt frem ved å endre på røyketider, saltmengde og annet, for smaken er forskjellig, og det er ingen fasitsvar her.

La deg inspirere, og lag dine egne varianter! Skriv gjerne kommentarer i bloggen min dersom du har tips som du vil dele med andre.

søndag 10. februar 2013

Røykt laks, dag 5

Nå er laksen ferdig, og den må pakkes inn. Her er en av laksefiletene, klar til pakking.


De laksefiletene jeg skal levere fra meg, pakker jeg bare inn i vanlige plastposer, først tar jeg en liten pose på hale-enden, og deretter en stor brødpose fra andre siden. Til slutt bruker jeg litt frysetape slik at det henger i sammen. Grunnen til at jeg ikke pakker de bedre inn, er at han som skal motta laksen pakker den selv.


De jeg skal beholde selv, deler jeg opp i passe store stykker, og vakuumpakker. Jeg har kjøpt en Princess vakuumpakker, den fungerer helt greit. Det er begrenset hvor fort jeg kan pakke siden den fort blir litt for varm og må kjøle seg ned igjen, men det holder til mitt bruk.


Nå kan laksefiletene legges i fryseren, og nytes når en vil. Et lite tips, det er lettere å skjære laksen opp i tynne skiver når den er halvtint, slik at når du vil ha litt laks, ta den opp av frysen og la den ligge ca 10 min i romtemperatur før du skjærer den i tynne skiver.

Jeg har nå fått smakt på den, og den ble vellykket. God på skiven med eggerøre til.

torsdag 7. februar 2013

Røykt laks, dag 4

Nå er den store dagen kommet! Det er på tide å røyke laksen. Som vanlig har jeg tatt et par Jarlsberg ost av de store og delt de i to. Disse skal også røykes, det er snadder.

Det første jeg må gjøre, er å lage klart til oppfyring av røykeovnen. Jeg tar en aluminiumsform, og legger først et lag med røykespon av bøk i bunnen.Nå har jeg fått kjøpt litt grovere spon hos et slakteri i byen, men tidligere har jeg brukt finmalt. Begge deler fungerer like bra. Det er litt enklere med de grovere, siden det skal litt mere til før glørne kveles. Deretter legger jeg fliser av bjørk lengst fremme, kvister av einer, og einer i blanding.


Sett den inn i ildstedet, og sett fyr på flisene. La det brenne godt, legg gjerne på ekstra einer. Her må du se litt an, mitt røykeri krever litt varme før røyken begynner å gå dit den skal. I begynnelsen kommer all røyken ut åpningen i ildstedet, men snart er det i gang. Vær obs på temperaturen i røykekassa, den må ikke bli for høy. Når alt ser ok ut, bruk enten en liten spade eller steng igjen luften i ildstedet slik at det slutter å brenne. Nå kan du legge på einer og røykespon lag på lag, og ha nok lufting til at det gløder, men lite nok til at det ikke tar full fyr igjen. Dersom det tar fyr, steng lufttilførselen til det roer seg, og åpne luften forsiktig igjen.

Jeg bruker å klippe opp einene i passe store biter, slik at de er enkle å legge inn i ildstedet. Bruk en grensaks eller lignende.


Nå er det klart til å henge laksen i røykekassa. Jeg bruker to kosteskaft som jeg henger laksefiletene på, nå blir det seks stk på hver. Osten legger jeg på en rist som ligger over kosteskaftene. Det er ikke fullt så enkelt som det ser ut til, fordi det er mye røyk, og ikke så lett å se hva en driver på med.

Resten av dagen går med til å sørge for at det er einer og røykespon nok, og at det ikke tar full fyr. Legg på einer og røykespon om hverandre, og pass på at du har gode glør. Her på vestlandet er det ikke så uvanlig med litt regn, så jeg har kjøpt meg to plast-bokser, en litt liten til å ha røykespon i, og en stor til å ha einer i. Da er det bare å legge på lokket slik at det ikke blir vått.



Jeg har sett at det er flere som anbefaler å fukte flisen og/eller eineren før en legger de innpå, men det vil jeg ikke anbefale. Det blir riktignok enklere å unngå at det tar full fyr, men da får en vanndamp blandet i røyken, og dersom det er litt kaldt, så kondenserer det på laksen, og den blir fuktig. Dette fører til at den ikke tar til seg røyken like godt som når den er tørr, slik at det tar lenger tid for å få nok røyksmak.

Denne gangen hengte jeg laksen i røykekassa kl 10:00, og la innpå siste ladning med einer og spon ca kl 20:30. Deretter lot jeg den bare henge til dagen etter siden det var kaldt nok. Dersom temperaturen er over ca 10 grader er det best å ta den ut og legge den i kjøleskapet samme kvelden.

mandag 4. februar 2013

Røykt laks, dag 3

Nå har laksen godgjort seg lenge nok i salt, det er på tide å gjøre den klar til røykingen. Jeg har en passe stor balje som jeg fyller kaldt vann i, og tar hylle for hylle med laks og legger filetene oppi. Laksen skylles godt, legges på avispapir, og tørkes godt med tørkepapir. I dag var det selvfølgelig minus-grader, og siden jeg gjorde dette i garasjen, ble det en relativt kald fornøyelse..

Deretter tok jeg blandingen som jeg laget til dagen før, og smurte rikelig av den på fileten med en pensel, og til slutt strødde jeg rikelig med knust einerbær.


Nå er filetene klar for røykingen, men det skjer først i morgen. De kan med fordel ligge kjølig til neste dag, eller gjerne dagen etter der igjen før en røyker de. Det er viktig at de er tørre når røykingen begynner, for da tar de røyken bedre til seg.

fredag 1. februar 2013

Røykt laks, dag 2

Nå er det ventedag, laksen er ikke ferdig saltet før i morgen.

Det lønner seg å forberede morgendagen, siden en bruker litt tid på å få laksen klar til røyking. Først laget jeg blandingen som jeg smører på laksefiletene. I dag består den av ca en del cognac, og en del sirup av granskudd. Jeg har tidligere brukt sirup av krekling, men gikk tom forrige gang jeg røykte laks. Siden granskudd-sirup er godt, må blir det sannsynligvis godt på laksen også. Bland godt i sammen.

Einerbær gir en god smak på laksen, så jeg har tatt en god del einerbær og knust de vha en hurtigmikser med hakker. Du kan selvfølgelig hakke de på andre måter også. Dersom du ikke kan plukke selv, kan du kjøpe hos Scanholm. Her får du kjøpt poser på en halv liter (ca 130g) til kr 39 pr stk, men husk at det kommer porto i tillegg på ca kr 40. Uansett er det mye billigere enn å kjøpe på butikken. Til slutt hadde jeg de knuste einerbærene i et glass med lokk.


Nå er alt klart til morgendagen, da skal filetene krydres.