Nå får du kjøpe fersk torskerogn i butikken, og da er det på tide å lage kaviar. Da kan du lage den slik du vil ha den, og det er slett ikke vanskelig å lage. De oppskriftene jeg fant på nettet bruker røykolje, men hvorfor ikke ta den er runde i røykeovnen? Da må du kjøpe hele rognposer, de må behandles litt forsiktig så de ikke sprekker.
1 kg torskerogn avrundet til nærmeste hele rognpose.
Saltlake
Kok opp saltlaken og avkjøl. Laken må være helt kald før du legger rognen i. La den stå i laken i ett til to døgn. Ta den deretter opp av laken, og tørk godt av med kjøkkenpapir. Den kan godt stå kjølig over natten på en rist, og tørk gjerne av før du røyker den.
Ha den på rist når du røyker den i ca 8 til 10 timer. Her er det som vanlig smak og behag, vil du ha mye røyksmak kan den røykes i 10 timer, mens kortere tid gir mildere røyksmak. Dersom det er kjølig (under ca 8 grader), kan du la den ligge i røykekassen over natten.
Neste steg er å skrape ut rognen av rognposene, da tar du en kniv og lager et snitt på langs på hver av posene, og så bruker du en teskje for å skrape ut rognen. Legg den i en passe stor bolle.
Nå er det tid for å blande i sukker og olje. Ikke hell i alt på en gang, ta i litt og litt og smak til. Tilsett salt om nødvendig, den skal være litt salt, men ikke for mye.
Ingredienser
- 1,5 dl matolje
- 3 ss sukker
- litt pepper
- noen dråper sitronsaft
Bland godt sammen i ca 15 minutt, og smak på den for å få den slik du vil ha den. La den stå en 3-4 dager til modning før du pakker i passende porsjoner og fryser. Dersom du bruker små plastposer, kan du når du tar den opp igjen og skal bruke den, klippe av et hjørne på samme måte som majonesen. Kaviaren har en holdbarhet på ca 14 dager i kjøleskap.
Hvis du vil ha en liten variant av kaviaren, kan du tilsette litt dill. Det gir en meget god smak, jeg hadde dill i halvparten, og det med stor suksess.
Denne vil jeg prøve. Hva slags flis/spon bruker du?
SvarSlettHei.
SvarSlettHar røkt rogn i mange år, og har erfart at det beste du gjør for å bevare rogna er fryse den ren - uten både krydder og spesielt uten olje. Oljen vil gjøre den blir fort harsk. Derimot kan du krydre og tilpasse den etter at du tar den opp fra fryseren.
Du som fryser rogna ren, skraper du den ut av skinnet eller fryser du den hel?
SlettPå Apoteket sa de att mann kunne bruke Renset Parafin istedenfor olje.Det gjør att den ikke harskner så fort.Har bare god erfaring med det👍
SlettDa jeg for mange år siden jobbet hos eksportør sukker saltet vi rogn i tønner, vet du noe om forhold salt/sukker?
SvarSlett