Velkommen til min side om kaldrøyking!

På denne siden ønsker jeg å skrive litt om kaldrøyking og hvilke erfaringer jeg har gjort. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan en skal gå frem, men en lærer litt for hver gang røykeovnen er i gang.

Det første jeg gjorde da jeg begynte å bli ferdig med røykeovnen, var å kjøpe en bok om røyking, nemlig Røking som hobby av Henry Johnsen. Der er det mange gode tips, og jeg må tilstå at jeg kommer til å bruke noen av tipsene fra boken her. Jeg vil anbefale denne boken, siden det som står der er greit å ha som basiskunnskap.

Her vil det også komme noen oppskrifter på diverse røykt kjøtt og fisk pluss litt annet. Husk at det er lurt å prøve seg litt frem ved å endre på røyketider, saltmengde og annet, for smaken er forskjellig, og det er ingen fasitsvar her.

La deg inspirere, og lag dine egne varianter! Skriv gjerne kommentarer i bloggen min dersom du har tips som du vil dele med andre.

onsdag 8. september 2010

Røykt laks

Det finnes flere måter å lage røykelaks på. Jeg har etter litt prøving og feiling komt fram til denne varianten. Den gir god røyksmak, og har mye smak.
 • 2 laksefileter evt ørretfileter
 • 3 ts sukker 
 • Grovsalt
 • 2-3 ss einerbær 
Sjekk at filetene er frie for bein, dra fingeren langs fileten. Beina kan fjernes vha en tang, en nebbtang fungerer fint.
Strø et jevnt lag med sukker på begge filetene.
Til slutt strør du et tynt lag med grovsalt på filetene slik at det dekker helt.
Legg filetene på en rist, evt på avispapir. Sørg for å ha et fat eller lignende under som fanger opp væske. Legg i kjøleskap i ett døgn.Etter ett døgn tørker du av saltet, og skyller godt med kaldt vann. Tørk av med tørkepapir.
Knus einerbærene i en morter, og strø et jevnt, tynt lag på filetene. Legg filetene på en rist eller avispapir, her er det også lurt å ha noe under som fanger opp væske. Sett i kjøleskap uten å dekke til i ett døgnNå er det klart for røykingen.
Fyr opp som beskrevet tidligere, slik at det blir en tett fin røyk. Bruk masse einer. Heng opp filetene i røykekassen, og la de henge der i 4-5 timer.
Når de er ferdige, kan du dele opp i passende stykker, og pakk godt inn i plast. La ligge i kjøleskap i ca et døgn slik at røyken får sette seg i filetene.

Det som du ikke spiser med en gang, kan du legge i frysen.God appetitt!

24 kommentarer:

 1. Så spennende blogg du har fått deg Idar!
  Blir sulten!

  SvarSlett
 2. kjekt å lese bloggen din. Har du prøvet å lage pølse? Hilsen Helge

  SvarSlett
 3. smoked salamon i love it

  SvarSlett
 4. Kjempefin blogg.
  Eg vil gjerne utfordre dåkke til å apelsingrave,sitrongrave eller dillgrave laksen før dere røyker den. Det blir ein heilt ny men fantastisk smakopplevelse. God Jul til deg frå kokken på møre

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tok deg på ordet og forsøkte med dillgravet laks. Det var veldig godt, så det er noe jeg vil anbefale.

   Oppskrift kommer etter hvert.

   Slett
 5. Hei. Jeg har prøvd med for første gang med kaldrøyking av laks, men synes det lukter veldig sur røyk av både ovnen og fisken etter endt røyking. Hva kan dette skyldes? Utsyret jeg benytter meg av er en varmrøykerovn fra Weber jeg har montert til en kaldrøykergenerator som produserer mye røyk. Ovnen var kald under hele røykeperioden. Til røykingen benyttet jeg ferdigkjøpt epleflis av grov type, sammen med egenplukket einergrener. Hører fra deg. mvh Chris

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan godt hende at røykeovnen er litt liten. I følge boken jeg har referert til på siden her, bør den ikke være for liten.
   Du kan forsøke med bedre lufting og se om det blir bedre.

   Slett
  2. Takker for din tilbakemelding. Da prøver vi med et større kammer.

   Slett
 6. Kristen Are Figenschau4. november 2015 kl. 18:24

  Hei. Skal for aller første gang prøve meg som kaldrøyker. Har to laksefileter fra laks på hendholdsvis 4 og 6 kg (En fra hver) samt noen ørret på rundt 2 kilo. Jeg lurer veldig på hvor mye jeg skal fyre, hva jeg skal fyre med og hvor lenge jeg må ha det hengende for å få et brukbart resultat?

  SvarSlett
  Svar
  1. Strø på et tynt lag med grovsalt på filetene. De største filetene kan ligge i ca to døgn, mens det sikkert er nok med ett døgn på de minste.
   Skyll av filetene og tørk av de med tørkepapir, og de kan gjerne ligge et par tre dager før selve røykingen.
   Jeg bruker å fyre med einer og spon av bøk. Hvordan du skal fyre er litt avhengig av hva slags røykeri du har. Hovedregelen er at det skal være glør, og ikke brenne. Hvis det brenner så blir det mere sot, og i tillegg kan det fort bli for varmt i røykekassa. Det skal helst ikke være over en 20-25 grader der for å få tradisjonell røykelaks og få den ønskede konserveringen.
   Jeg bruker å la laksefiletene henge, fordi dersom de ligger legger det seg et lag med sot på filetene, og det gir ikke noen spesiell god smak..
   Håper du ble litt klokere, det står mer informasjon i bloggen.

   Slett
  2. Lærte en gang at like mye røyk som kommer inn skal komme ut. Da slipper man den "beske" røksmaken.Knut Erik

   Slett
 7. Svein S. 8. desember 2015.
  Skal prøvekjøre mitt nybygde røykeri NÅ.
  Følger oppskrift fra bloggen din med sukker,grovsalt og einer. Laks på 4,5 kg lar ligget siden i går og har tenkt å vaske,tørke og strø på einer i dag. Blir så liggende ett døgn og bør kanskje henge ute i ett døgn for tørking.Regner med røyking på fredag ev.lørdag.
  Er litt spent på røykingen som jeg benytter fersk oreved i smått og einebar samt orespon til demping av ev.flammer. Resultat vil komme!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Svein S.Resultat: Laksen ble hengende i røykekassa i ca 6 timer. Smakte på resultatet i går 11.12. og var meget godt fornøyd. Satser på et nytt forsøk på nyåret, bare for å se om noen små forandringer kan gi et enda bedre resultat.
   Men som sagt: meget godt fornøyd med smak og konsistens denne første gangen.

   Slett
  2. Det er bra at det var vellykket, det er alltid like spennende å smake på resultatet.

   Slett
 8. Hei ser du røyker ost hvilken type og hvor lenge

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg bruker å røyke Jarlsberg-ost i ca 3-4 timer.

   Slett
 9. Oppskrift Gravet Laks.
  Vei Laksefiletene . Av denne vektene blandes 5% sukker og 5% salt med litt hvit pepper. Ha dette over filetene i sammen med mye dill. Ikke spar på dillen. Best å bruke frossen Norsk blomster dill, men frisk kan også brukes hele året. Legg de gjerne oppå hverandre med dill ,sukker-salt-pepperblanding i mellom. Hilsen tidligere Briskeby fisk i Oslo.

  SvarSlett
 10. Salting av røket laks.
  Det er ikke nødvendig å bruke sukker når laksen skal saltes for røyking. Har Røkt mye laks for salg og brukt kun salt. Tror ikke det er sunt med mye sukker i kosten.
  Hilsen tidligere Brskeby Fisk, Oslo.

  SvarSlett
 11. Hei. Dette var en flott blogg.
  Vi følger deg

  SvarSlett
 12. Har hatt to laksefileter på ca 3 kilo hver til kald røyking og er litt skuffet nå når jeg fikk de tilbake. Jeg synes de er litt "bløte" i konsistensen.. Er det noe jeg kan gjøre med det nå etter røykingen? Smaken er helt topp, det er bare at de er litt bløte...

  SvarSlett
 13. Jeg vet dessverre ikke hvordan du kan få den litt fastere nå når den er ferdig. Jeg tror laksen har lagt litt for kort tid i salt/saltlake slik at saltet ikke har fått trukket ut nok væske.
  Jeg bruker å tørrsalte, og lar laksen ligge i ca to døgn før jeg røyker den. Hvis det er en liten filet bruker jeg lite salt, og litt mer når den er større.

  SvarSlett
 14. Kald røyking av laks! Hvorfor bruker man ofte sukker i salt blandingen?

  SvarSlett
 15. Jeg er på leting etter rund ørret eller laks, frosset ca 3-3-1/2 kg. Fikk kjøpt dette i alle butikker for et par år siden. Nå er det tomt. Går alt til Kina i disse dager?. Bor i Kongsvingerområdet men kan alltids reise en times tid om nødvendig. Noen som vet?

  øivind

  SvarSlett