Velkommen til min side om kaldrøyking!

På denne siden ønsker jeg å skrive litt om kaldrøyking og hvilke erfaringer jeg har gjort. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan en skal gå frem, men en lærer litt for hver gang røykeovnen er i gang.

Det første jeg gjorde da jeg begynte å bli ferdig med røykeovnen, var å kjøpe en bok om røyking, nemlig Røking som hobby av Henry Johnsen. Der er det mange gode tips, og jeg må tilstå at jeg kommer til å bruke noen av tipsene fra boken her. Jeg vil anbefale denne boken, siden det som står der er greit å ha som basiskunnskap.

Her vil det også komme noen oppskrifter på diverse røykt kjøtt og fisk pluss litt annet. Husk at det er lurt å prøve seg litt frem ved å endre på røyketider, saltmengde og annet, for smaken er forskjellig, og det er ingen fasitsvar her.

La deg inspirere, og lag dine egne varianter! Skriv gjerne kommentarer i bloggen min dersom du har tips som du vil dele med andre.

lørdag 21. mai 2011

Hvordan bygge en røykeovn II

Jeg har tidligere beskrevet hvordan jeg lagde røykeovnen min her. Den tok det en del tid å lage, siden jeg murte både oppfyrningsstedet og røykekassa. Det finnes imidlertid mange måter å lage en røykeovn på, og nå vil jeg beskrive hvordan du kan lage en enklere versjon.

Vi kan starte med oppfyringsstedet. Her kan du med fordel bruke en enkel gammel vedovn som du setter nederst i skråningen. Hvis du skråningen ikke er så høy, kan det være en fordel å enten ta av beina, eller å grave de litt ned slik at ovnen ikke tar så mye av høyden.

Neste skritt er røykekanalen opp til røykekassa. Her kan du bruke et vanlig ovnsrør helt opp, eller du kan bruke ovnsrør som ligger ca vannrett bort til skråninga, og lage en røykekanal av Leca U-blokker, stein eller lignende. Et annet alternativ kan være treplanker som du lager en kanal av og graver ned. Røykekanalen må være minst 6 meter lang, og kan med fordel være lenger. Det er ikke nødvendig at den skråner hele veien, den kan godt være vannrett et lite stykke. Det viktigste er at det er en viss høydeforskjell mellom vedovnen og røykekassa. La røret ende i bunnen av røykekassa.

Til slutt lager du røykekassa. Den kan du bygge av tre, du lager først en ramme av 1,5" x 3" planker. Den må ikke være for liten, ca 1 x 1 meter i grunnflate kan være passelig. Når det gjelder høyden, har du et par alternativ. Du kan lage den høy, f.eks. 1,5 til 2 meter, da må du lage en passe stor luke i den ene veggen. Du kan også lage den litt lavere, f.eks. 1 meter. Da må du lage taket slik at du kan løfte det opp og på den måten få tilgang inn i røykekassen. Det er bare å hengsle det i bakkant, og lage en pinne som du bruker for å holde taket åpent slik at du kan bruke begge hendene.

Hvis du vil kan du lage en pipe i røykekassa, men jeg brukte bare en vanlig ventilrist, en slik som er på utsiden av ventilene. Det er tilstrekkelig. Veggene lager du av vanlig bordkledning, liggende eller stående. Sørg for at det blir tett, og du må ikke bruke plast eller andre kunstige materialer, tre eller stein er best. Taket lager du også av tre, og hvis du vil kan du bruke takpapp som du legger oppå. Hvis du vil det, bruk trebord med not og penn (som trepanel) slik at det blir tett.

Til slutt fester du et bord på to av sidene, f.eks. fremme og bak, i ca 80 cm høyde. Hvis du lager den høye varianten, gjør du det samme høyere oppe. Deretter bruker du kosteskaft, som du sager i passe lengde, og bruker disse til å henge fisken eller kjøttet på vha kroker. Du kan også legge en rist på når du har bruk for det. Lager du en del slike pinner, har du en fleksibel løsning.

7 kommentarer:

 1. Takk for en kjempeinteressant blogg. Inspirerer meg til å bygge en egen røykovn!

  SvarSlett
 2. Hei hvor stor vedovn er anbefalt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det spiller ingen rolle, så bare bruk det du får tak i.

   Slett
 3. Du skriver at røykekassa må være tett, men skal det ikke være ventilasjon sånn at røyken kan gå ut og ny røyk komme til? Blir ikke røyken sur ellers?

  Min kones onkel driver og røyker en del og han har en åpning på ca.5 rundt toppen av røykekassa

  SvarSlett
  Svar
  1. Du må ha en ventil på toppen, jeg brukte en vanlig ventilrist.

   Slett
 4. Går det an å bruke en vanlig grill te å røyke fisk ?

  SvarSlett
 5. Du kan bruke en vanlig grill til å varmrøyke fisk, ja. Da må du ha en grill med lokk, og legge grillkull i ene halvdelen av grillen. Fyr opp grillen på vanlig måte, og når du har fine glør, pakker du inn treflis i aluminiumsfolie og lager flere hull i den. Denne legger du så på glørne. Legg fisken på den halvdelen det ikke er glør under, og legg på lokket.

  SvarSlett