Velkommen til min side om kaldrøyking!
På denne siden ønsker jeg å skrive litt om kaldrøyking og hvilke erfaringer jeg har gjort. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan en skal gå frem, men en lærer litt for hver gang røykeovnen er i gang.
Det første jeg gjorde da jeg begynte å bli ferdig med røykeovnen, var å kjøpe en bok om røyking, nemlig Røking som hobby av Henry Johnsen. Der er det mange gode tips, og jeg må tilstå at jeg kommer til å bruke noen av tipsene fra boken her. Jeg vil anbefale denne boken, siden det som står der er greit å ha som basiskunnskap.
Her vil det også komme noen oppskrifter på diverse røykt kjøtt og fisk pluss litt annet. Husk at det er lurt å prøve seg litt frem ved å endre på røyketider, saltmengde og annet, for smaken er forskjellig, og det er ingen fasitsvar her.
La deg inspirere, og lag dine egne varianter! Skriv gjerne kommentarer i bloggen min dersom du har tips som du vil dele med andre.
mandag 6. september 2010
Start røykingen
Røykespon
Det er flere tresorter som kan brukes til røyking. Or, også kalt older, er godt egnet. På Biltema har de halvkilo-poser til en rimelig penge, jeg har brukt den med hell. Bøk og eik er også å anbefale, spesielt på laks. Jeg har ikke funnet noe sted der jeg får tak i eik, men hos Sport og Fiske (søk etter røkespon) får du bøk av god kvalitet. Det er bare et par dagers leveringstid pr post, og koster ikke all verden. Ellers ser jeg at hickory og frukttre er gode valg. Søk gjerne rundt på nettet, det finnes mange tips der.
Ligg unna bartre som gran og furu, de er fulle av harpiks og gir en usunn røyk. Bjørk kan brukes, men den gir en skarp smak og det er ikke alle som liker det.
De som er modige og liker det spesielle, kan prøve seg med tørket sauemøkk.. Det blir brukt på Island, og skal gi en god smak. Jeg har ikke brukt det selv, så modig er jeg ikke....
En annen viktig ingrediens, er einer. De bør plukkes samme dagen, eller kanskje noen dager før. Hvis de ligger for lenge blir de tørre, og brenner for fort med lite røyk. Fyll en bossekk eller to, og før du bruker de klipper du de opp i passende deler. Jeg bruker å ta vare på de tykkeste greinene og legge de tørt, slik at de kan brukes til oppfyringen.
Oppfyring
Ta tørre greiner fra einer, eller du kan også bruke litt bjørkeved. Del opp i tynne pinner, og legg de på kryss og tvers i ildstedet. Det kan også være lurt å lage noen fliser som lett tar fyr. Legg gjerne litt av røykesponen rundt, men ikke for mye. Sett fyr på, og la det brenne en liten stund for å få gode glør og for å få røyken til å sige opp røret. Det kan ta litt tid før røyken går dit den skal, men det kommer. Hell på røykespon med en liten spade eller lignende, slik at det ikke er flammer. Pass på så det ikke blir for mye, da vil det slukne. Legg deretter på einer og gjerne litt mer røykespon. Ha lite trekk i ovnen.
Sjekk jevnlig at det kommer røyk, og at det ikke brenner med flamme. Dersom det begynner å brenne for mye, legg på mer røykespon. Fyll på med einer og røykespon underveis.
http://www.lava-scandinavia.no/butikk/smokai-roykgenerator-spon/smokai-royk-spon/roykespon-i-storsekker-15kg
SvarSlettDe har alle 4 sorter av røykespon.