Velkommen til min side om kaldrøyking!

På denne siden ønsker jeg å skrive litt om kaldrøyking og hvilke erfaringer jeg har gjort. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan en skal gå frem, men en lærer litt for hver gang røykeovnen er i gang.

Det første jeg gjorde da jeg begynte å bli ferdig med røykeovnen, var å kjøpe en bok om røyking, nemlig Røking som hobby av Henry Johnsen. Der er det mange gode tips, og jeg må tilstå at jeg kommer til å bruke noen av tipsene fra boken her. Jeg vil anbefale denne boken, siden det som står der er greit å ha som basiskunnskap.

Her vil det også komme noen oppskrifter på diverse røykt kjøtt og fisk pluss litt annet. Husk at det er lurt å prøve seg litt frem ved å endre på røyketider, saltmengde og annet, for smaken er forskjellig, og det er ingen fasitsvar her.

La deg inspirere, og lag dine egne varianter! Skriv gjerne kommentarer i bloggen min dersom du har tips som du vil dele med andre.

mandag 13. september 2010

Røykt hjortesteik

Nå har jakta på hjort startet, og da er det tid for en oppskrift der vi bruker hjortekjøtt.
  • Ca 1 kg hjortekjøtt (f.eks. lårstykke)
  • Saltlake
    • 3 l vann
    • 300g salt
    • 1 ss sirup
Kok opp laken og bland godt. La saltlaken bli kald før du legger kjøttet i. Legg kjøttet i laken og sett kjølig i ca ett døgn.
Ta opp igjen kjøttet, og tørk godt av med kjøkkenpapir. Legg det på en rist, og la det stå kjølig i ca ett døgn.

Fyr opp røykeriet som beskrevet tidligere, til du får en tett fin røyk. Bruk mye einer, og du kan bruke røykespon av både or og bøk. Legg kjøttet på ei rist i røykeovnen, og la det ligge der i rundt 6 timer. Dersom kjøttstykket er mer enn ett kilo, kan du legge til ca en time pr kilo ekstra. Her kan du prøve deg frem.

Ta det ut av røykeovnen, og pakk det godt inn i plast. La det ligge kjølig i omtrent ett døgn slik at smaken setter seg. Nå kan du legge det i frysen, eller dersom du er utålmodig kan du tilberede det med en gang.

Tilbereding
Gni steiken inn med dine favorittkrydder, som pepper, viltblanding og lignende. Det er ikke nødvendig med salt, siden den har lagt i saltlake.  Legg den i en stekepose, og sett i steketermometer. La den stå i ovnen på ca 125 grader hvis du vil ta tiden til hjelp, eller ca 175 grader, til steketermometeret viser 65 grader.
Ta vare på steikekrafta og ha den i sausen, den setter fin smak. Ta steika ut av posen, og pakk den godt inn i aluminiumsfolie. La den ligge og hvile i minst 15 minutter før du begynner å dele den.
Server med poteter, gjerne råstekte (skjær opp i båter,  ha på godt med sitronpepper og olivenolje og steik i ovnen i en halvtimes tid til de blir møre), viltsaus, og tyttebærsyltetøy.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar