Velkommen til min side om kaldrøyking!

På denne siden ønsker jeg å skrive litt om kaldrøyking og hvilke erfaringer jeg har gjort. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan en skal gå frem, men en lærer litt for hver gang røykeovnen er i gang.

Det første jeg gjorde da jeg begynte å bli ferdig med røykeovnen, var å kjøpe en bok om røyking, nemlig Røking som hobby av Henry Johnsen. Der er det mange gode tips, og jeg må tilstå at jeg kommer til å bruke noen av tipsene fra boken her. Jeg vil anbefale denne boken, siden det som står der er greit å ha som basiskunnskap.

Her vil det også komme noen oppskrifter på diverse røykt kjøtt og fisk pluss litt annet. Husk at det er lurt å prøve seg litt frem ved å endre på røyketider, saltmengde og annet, for smaken er forskjellig, og det er ingen fasitsvar her.

La deg inspirere, og lag dine egne varianter! Skriv gjerne kommentarer i bloggen min dersom du har tips som du vil dele med andre.

tirsdag 4. januar 2011

Bacon

Det finnes mye godt bacon på markedet, men en fellesnevner er at det ofte inneholder noe vann. Når det er ferdig steikt, ligger det mye vann igjen i panna, og baconet har skrumpet inn en god del. Det er selvfølgelig stor variasjon, men det er ikke alltid like enkelt å få tak i bacon av god kvalitet.
Da er det greit å ha en røykeovn og lage sitt eget bacon. Fordelen med det, er at du kan få det slik du vil, passe salt og røykt etter din smak.
Ta en tynnribbe eller gjerne en familieribbe, og skjær vekk evt bein. Strø et tynt lag med grovsalt på et fat, og legg ribben oppå. Dekk deretter hele ribba med grovsalt, og la den ligge kjølig.
Etter ca to døgn, tørk av saltet og skyll av resten. Legg ribben i et kar med kaldt vann i ca en time. Dersom du synes baconet blir for salt, kan det ligge litt lenger. Tørk av, og heng ribba kjølig og helst luftig til neste dag. Det går greit å legge den i kjøleskapet uten å dekke til hvis du vil det.
Fyr opp i røykeovnen, og heng ribba i røykekassa. Jeg røykte den i to dager, ca 9-10 timer hver dag. Er været kjølig, kan den bare henge i røykekassa over natta. Når baconet er ferdig røykt, pakk det inn i plast og la det ligge til dagen etter. Da vil røyksmaken sette seg, og resultatet vil bli bra.
Dette vil gi et bacon med god røyksmak, og det er ikke vann som ligger igjen i steikepanna når du steiker det..

16 kommentarer:

  1. Jeg lar kjøttet ligge i salt 3 dager slik at alt vann er trukket ut.Lett at det blir surt uten.Så vanner jeg det ut i 4 til 5 timer.Deretter henger jeg det opp til tørk.Det er for at kjøttet skal ta farge dersom det er vått tar det ikke farge.Jeg røker det ikke mer enn 4 til 5 timer men det er smak og behag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Du trekker ut alt vann med baconsmak og tilsetter vann uten?

      Slett
    2. Når baconet ligger i salt, trekkes vannet ut, og salt trenger inn. For at baconet ikke skal bli for salt, bør det ligge i vann. Vannet trekker saltet ut av baconet igjen. Vannet vil imidlertid ikke trekke inn i baconet, i alle fall ikke på den relativt korte tiden.

      Når en produserer bacon industrielt, sprøytes det saltlake inn i baconet for å spare tid. I tillegg blir ikke vekttapet så stort, som det ellers hadde blitt.

      Slett
    3. Synes og 2 dager er for lite. Noen som har prøvd å lage bacon av ribber uten svor?

      Slett
  2. hvor mange grader ( ca ) bør en røyke baconet på ?? jeg har gjort noen forsøk i det siste som har blitt noe salte ellers bra.

    SvarSlett
  3. Siden det er kaldrøyking, må tempereturen være under ca 20-22 grader. Jeg tror ikke temperaturen har så mye betydning ellers. Du kan godt la det henge kjølig noen dager, men da bør ikke tempereaturen være mer enn ca 8-10 grader.
    Dersom baconet blir for salt, kan du la det ligge lenger i kaldt vann. Alternativt kan du legge det i rennende vann, men husk at da må den ligge kortere tid, kanskje 10 min. Her må du prøve deg litt frem.

    SvarSlett
  4. Jeg har ikke noe røyke, men jeg har i disse juletider testet en ting.. egentlig hadde jeg ingen formening om at det ville virke..
    Men det virket veldig bra :D
    Siden ribbe er relativt billig også i denne tiden var det bare å teste.
    Jeg gjor akkurat slik som deg borsett fra røykingen (var faktisk gjort uten å ha lest noen plass om hvordan og hvor lenge det skulle saltes osv).
    I sommer kjøpte jeg "liquid smoke" som fåes fra usa (noen få butikker i norge selger det).
    Jeg marinerte ribba i dette noen dager i kjøleskapet.. så ble ribba tatt ud og tørket litt. Så ble den saltet i 2 dager.
    Etterpå skylte jeg av rester etter salt.
    Så lot jeg ribba ligge å tørke litt, før jeg skar den opp.

    Det ble gjort en "blind" test på pannekaker med bacon.
    Stjernebacon fra gilde.. og mitt bacon.
    Var ganske klart hva som vant :D

    SvarSlett
  5. Heisann

    Jeg er bosatt i Thailand. Baconet en får kjøpt her er både dyrt og av elendig kvalitet.
    Tenkte jeg skulle prøve meg på å lage noe selv (har jobbet i pølsemakeri i min ungdom).

    Her har vi jo ikke tresorter som i Norge så jeg er litt usikker på hvor viktig det er å ha "riktig" sagflis?

    Mvh Rune

    SvarSlett
    Svar
    1. Du må nesten prøve deg litt frem, men du bør helst ikke bruke tresorter som har mye harpiks, som bartrær. Røyken avgir litt forskjellig smak avhengig av tresort, så det blir jo spennende.

      Slett
  6. Frukt trær er bra til bacon, har jeg hørt..

    SvarSlett
  7. jeg bruker kokusnøtt, skallett!!!!

    SvarSlett
  8. Hei, jeg bor også i Thailand halve året og savner norsk røkt laks samt bacon og jeg kjøper laks ferdig filetert og røker med dette tørkede håret som er i kokosnøtten og nå skal jeg også prøve med bacon.

    SvarSlett
  9. Vær obs på at tresorter kan vere veldig giftige som gullrein osv. Google det før du bruker noe annet en de kjente tresorter ,
    PS prøv brennesler , konjak essens osv på sponet :)

    SvarSlett
  10. Hei takker for gode tips men må bacon evt fisk henge i røykeriet eller ? jeg bygde mitt i februar 2013 og da brukte jeg sånn hønse (liten type) netting og det har fungert fint men har ikke prøvd bacon enda ? hva er din formening om det =)

    SvarSlett
  11. Bøg

    Allround, passer til faktisk alt, god ikke for skarp røgsmag og god farve
    El

    Rødel passer godt til fisk, har en lidt kraftigere smag end bøg, giver en utroligt flot gylden nuance til røgvarerne. Passer også godt til skaldyr
    Eg

    Allround, men kraftig røgsmag, god til laks, men også okse og vildt, samt amerikanske barbecue udskæringer.
    Æble

    Sart smag, der passer godt til fjerkræ og ost.
    Pære

    Minder om æble.
    Kirsebær

    Sart smag, god til fjerkræ, bananer, grøntsager samt skaldyr.
    blomme

    Minder om Hickory, men sødere og mere mild smag svinekød og fjerkræ.
    Hickory

    Lidt mere barsk røgsmag, velegnet til opblanding. passer til vildt, svinekød, indmad spareribs o.l. samt nødder som fx. mandler. Bruges som mesquite i amerikansk bbq.
    Ask

    Minder om hickory, god til lam
    Valnød

    Minder om Hickory, men lidt svagere i smagen, giver en flot farve og dufter godt, bør blandes op.
    Ahorn

    Minder om frugttræ, men lidt kraftigere. Skinke, lam, squash, fisk som tun og laks.
    Mesquite

    Meget destinct smag, smagen af amerikansk bbq. God til oksespidspryst, beef jerky, oksekuvette, vildt, og peanuts.
    Pecan

    Sart nøddeagtig, god til fjerkræ og ost.
    Enebær

    Knuste enebær, eller snittede buske, meget udpræget og gennemtrængende smag, bedst ved blanding med bøg eller eg.
    Hassel

    Middel røgsmag, minder om valnød, svinekød, kalvekød.
    Birk

    Svag aromatisk, lidt som ahorn, men undgå bark og inderbark fra træet, ellers kan det blive en kras oplevelse.
    syren

    Mild sød røg, ost, fjerkræ og svinekød.
    Vinstok

    Kraftig røgsmag, frugtagtig, bedst til iblanding.
    Morbær

    Minder om æble.

    SvarSlett
  12. Eg bruker bøk til sagemask

    SvarSlett