Velkommen til min side om kaldrøyking!

På denne siden ønsker jeg å skrive litt om kaldrøyking og hvilke erfaringer jeg har gjort. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan en skal gå frem, men en lærer litt for hver gang røykeovnen er i gang.

Det første jeg gjorde da jeg begynte å bli ferdig med røykeovnen, var å kjøpe en bok om røyking, nemlig Røking som hobby av Henry Johnsen. Der er det mange gode tips, og jeg må tilstå at jeg kommer til å bruke noen av tipsene fra boken her. Jeg vil anbefale denne boken, siden det som står der er greit å ha som basiskunnskap.

Her vil det også komme noen oppskrifter på diverse røykt kjøtt og fisk pluss litt annet. Husk at det er lurt å prøve seg litt frem ved å endre på røyketider, saltmengde og annet, for smaken er forskjellig, og det er ingen fasitsvar her.

La deg inspirere, og lag dine egne varianter! Skriv gjerne kommentarer i bloggen min dersom du har tips som du vil dele med andre.

søndag 17. november 2013

Familien Lunds juleskinke

Skinka er julas sjel i følge min svigerfar. Den var det store høydepunktet på koldtbordet i jula, og ble laget av et helt lår på gjerne 13-14 kg. Vi har holdt tradisjonen i hevd, men nøyer oss med en skinke på rundt et par kg. Det holder for oss.


Saltlake:

  • 6 l vann
  • 850 g salt
  • 120 g sukker
  • 20 g salpeter
Kok opp og blandt godt sammen. Avkjøles helt før skinken legges i.

Gni inn skinken med 3 ss salt, 2 ss sukker pluss en ts salpeter, og la den ligge i en halv time. Legg den deretter i den helt kalde saltlaken, og la den ligge der i ca 7 døgn. Ta den opp av laken, og legg den i kaldt vann i ca ett døgn.

Så er det klart for røykinga. Her er det viktig å forsøke å unngå soting siden det kan sette litt uønsket smak på skinken. Røyk den i ca 8 til 9 timer avhengig av hvor mye røyksmak du vil ha. La den gjerne henge i røykekassa over natten.

Kokelake:
  • 4 l vann
  • 1 boks Bayer øl
  • 1/2 pk hel nellik
  • 1 neve sukker
  • 3 laurbærblad
  • litt salt
  • 2 ts ingefær
Legg skinka i kald kokelake, og kok opp. Det skal ikke koke, men holde en temperatur på ca 85 til 90 grader. Du kan enten bruke et digitalt steketermometer som du stikker i vannet og gir en alarm når temperaturen når 90 grader, eller så kan du sette pannen i stekeovnen på ca 90 grader. Da slipper du å passe på hele tiden. Skinken skal trekke i ca 2 timer.

Da er det bare å vente på jula, et passe følge til juleskinka er Waldorf-salat. 

Bon apetit!

4 kommentarer:

  1. kan jeg legge 2 skinker a2kg i samme saltlake,eller doble oppskriften.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det går helt greit, bare saltlaken dekker skinkene helt.

      Slett
  2. Hei. Bør skinken tørkes noen døgn før man røyker den? Mvh Thorleif

    SvarSlett