Velkommen til min side om kaldrøyking!

På denne siden ønsker jeg å skrive litt om kaldrøyking og hvilke erfaringer jeg har gjort. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan en skal gå frem, men en lærer litt for hver gang røykeovnen er i gang.

Det første jeg gjorde da jeg begynte å bli ferdig med røykeovnen, var å kjøpe en bok om røyking, nemlig Røking som hobby av Henry Johnsen. Der er det mange gode tips, og jeg må tilstå at jeg kommer til å bruke noen av tipsene fra boken her. Jeg vil anbefale denne boken, siden det som står der er greit å ha som basiskunnskap.

Her vil det også komme noen oppskrifter på diverse røykt kjøtt og fisk pluss litt annet. Husk at det er lurt å prøve seg litt frem ved å endre på røyketider, saltmengde og annet, for smaken er forskjellig, og det er ingen fasitsvar her.

La deg inspirere, og lag dine egne varianter! Skriv gjerne kommentarer i bloggen min dersom du har tips som du vil dele med andre.

søndag 29. august 2010

Hvordan bygge en røykeovn for kaldrøyking

Det finnes mange forskjellige måter å bygge en røykeovn på. Noen bruker et høyt skap der de fyrer med spon i bunnen og lar det som skal røykes henge over, mens andre bruker et eldhus, som er et lite hus på kanskje 6 - 8 m2 med et ildsted i midten og hull i taket til røyken. Et annet alternativ er en lavo.
Jeg har valgt en litt mer tradisjonell røykeovn bygd i en skråning, med ildstedet nede, en røykkanal på ca 8 - 10 m som ender i en røykekasse der røykingen blir gjort. Jeg har valgt å mure både ildstedet og røykekassa av murstein, men det er en del arbeid hvis du ikke har erfaring med muring...
Ildstedet er ca 60x60 cm i grunnflate, med en åpning foran til fyring. Taket er støpt, og skråner litt slik at det er høyere bak enn foran. I bakkant er det en åpning for røyken, den er ca 15x15 cm stor.
Her er et bilde av ildstedet:

 Det neste er selve røykekassa, den er ca 90x90 cm i grunnflate, og ca 1 m høy. Den har jeg murt av murstein, og laget et lokk med skråtak på. Før jeg murte det siste laget, la jeg ett armeringsjern ca 2 cm fra kanten på hver side, slik at jeg kan legge to stokker i mellom. På disse stokkene kan jeg legge en rist eller henge opp i en krok det som skal røykes. Jeg har brukt tau i steden for hengsler i bakkant, det fungerer fint. Jeg har også en pinne i passende størrelse som jeg bruker for å holde lokket åpent. I bakre kant av lokket har jeg satt inn en ventil, slik at røyken kan komme ut der. Den siver også ut mellom lokket og kassen.
Her er et bilde av røykekassa.

Til slutt grov jeg en grøft mellom disse to, og laga kanalen av Leca u-blokker. Jeg la først et lag med grus i bunnen, og så støpte jeg u-blokkene i sammen. Når det var herdet, grov jeg over med jord, og sådde plenen igjen. Den er ikke helt tett, men det gjør ingenting så lenge mesteparten av røyken går dit den skal.

Røykeovnen fungerer fint, det som er viktig når jeg skal fyre, er at det brenner en liten stund før røykinga starter. Da vil røyken etterhvert begynne å gå opp til røykekassa slik den skal.

22 kommentarer:

  1. Hei ! Kjempefin blogg om røyking av mat !

    Ang. ildsted, er det greitt å bruke en gammel vedovn til å fyre i ?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det går helt fint, det er en god løsning.

      Slett
    2. Hei igjen ! Er litt usikker på dette med ved og spon. Kan eg bruke oreved f.eks ved å la det ligge og gløde, og så fylle på etterkvart ?

      Slett
    3. Jeg har ikke forsøkt med ved, men du kan forsøke. Pass på at det gløder og ikke brenner. Sjekk at det blir godt med røyk.

      Slett
  2. Hei. Jeg tenker å bruke en gammel Jøtulovn, bygge en kanal og lage en røykekasse av tre. Enkle greier altså. Har du noe alternativ til leca for røykekanal? Bør denne kanalen ligge i dagen så den er tilgjengelig for vedlikehold eller kan den dekkes med jord og gress? Kan jo tenke meg at en slik kanal kan tiltrekke seg litt av hvert. En død mus er for eksempel ikke ideelt som filter for røyken som skal til maten?

    SvarSlett
    Svar
    1. Du kan godt bruke ovnsrør, det fungerer greit og er enkelt å legge. Dersom du graver det ned, bør du være obs på at det kan ruste. Fordelen med å grave ned, er at det blir bedre kjøling. Du kan også la det ligge på bakken eller litt over, men husk at den første meteren vil bli veldig varm når du fyrer.

      For å unngå at det kryper inn mus o.l., sørg for at du lukker i begge endene når den ikke er i bruk.

      Slett
    2. Det må også gå an å bruke aluminiums spiro rør for ventillasjon? Billig og korrusjonsfritt.

      Slett
  3. Det går helt greit å bruke spiro-rør. Det er jo greit å jobbe med.

    SvarSlett
  4. Hvor langt bør røret være for at det skal bli en vellykket kald røyka fisk / kjøtt.

    SvarSlett
  5. Anbefalt lengde er 6-8 meter, men det kan godt være lenger. Dersom det er kortere enn dette, kan det være vanskelig å holde temperaturen i røykekassa lav nok.

    SvarSlett
  6. Jeg lurer på hvor mange grader (helling) det bør være på røykrøret? Noen som har erfaringer - jeg har en gaske flat tomt...

    SvarSlett
    Svar
    1. Hos meg er de første 2,5 meterne i en skråning på ca 30 grader, og så er det en 4-5 meter som er helt flat. Det fungerer fint. Jeg er litt usikker på hvordan det vil fungere uten helling, men jeg vil tro at dersom du lager en slags skorstein på røykekassa på rundt 1,5 m vil du få nok trekk til at røyken kommer frem. Du må sikkert la det brenne godt helt i starten for å få i gang røyken, men husk på å ikke la det brenne for lenge, for da kan det bli for varmt i røykekassa. Vent med å ha det du skal røyke i kassa, da det vil sote mer når det brenner.

      Slett
  7. Jeg har bare 3 meter med spiro rør mellom mine mobile røykeri, det fungerer godt både på kald og varme dager ved røyking, Meeen, jeg har en slik svette slange rundt spiro røret så om nødvendig kan jeg sette "vann-kjøling" av røyken. Det finnes utrolig mange måter å bygge røykeri på, både billige og dyre måter :-)

    SvarSlett
  8. Har lest flere steder at spiro avgir gift.

    SvarSlett
  9. Skal nå bygge for kaldrøking, jeg bruker sementrør, 6 stk, totalt ca 6m, pluss begynnelse og slutt, så blir det ca 7meter. Rørene graver jeg ned med grov stein/singel. Røkhuset blir innvendig 80x80 og meten høy. Bruker hvit material (ubehandlet tre) innvendig, så 5cm mellomrom til imp kledning utvendig., og godt med trekk mellom.
    Lokket blir om ønskelig justerbart i høyden, eller at jeg bruker i senter en justerbar "pipe". Til å henge opp fisken eller annet på, skal jeg ha stenger i rustfritt syrefast 316, spiss i den ene enden og krøll i den andre. Samt en rist om noen ønsker å legge noe flatt.. På siden av røkhuset skal jeg ha en benk, den er til å sitte på med gode venner, mens vi drikker øk og passer på fisken, vi kan og fortelle usanne fiskehistorier på samme benk.

    SvarSlett
  10. Her var det mye bra tips og kommentarer, men jeg vill ikke anbefale noen å buke aluminium eller spirorør. Spirorør er sinkgalvaniserte og både sink og aluminium er gift for kroppen.

    Jeg er i gang med å grave kanal og bygge røkovn på hytta, jeg har tenkt å bruke en trekanal (7" x 7" utvendig mål) på ca 6-8 meter, ca 50 cm ned i bakken. Jeg anslår at stigningen er på ca 25-30 grader. Dette er etter en ovn jeg har sett og som fungerer godt.

    SvarSlett
  11. Jeg synes denne løsningen forenkler det hele,tenker ikke på selve røykekassen,men røykutvikler anordningen.:

    http://www.lava-scandinavia.no/produkt/smokai-roykgenerator-spon/smokai-roykgenerator/smokai-roykeskap-inkludert-smokai-1liter-start-pack



    SvarSlett
  12. En fryseboks,toppen av en lang smal ovn og mellom dem ca seks meter kanal snekret av bordkledningsbord. Kanalen er nedgravd for kjølingens del og dette fungerer bra. Har røkt ørret og no sist bacon . Resultatet ble bra det..litt for lite salting av ørreten og litt for mye på baconet. Men det skal justeres ..
    Mitt lille problem er at det slår ned i ovnen. Vindretningen skiftet og plutselig gikk trekken feil vei.Har lokket til røykkassen på gløtt under hele røykinga så røyken slipper ut...Har noen hatt samme problem og hva kan en gjøre for å unngå det ?

    SvarSlett
  13. her var det mye flotte forslag og erfaringer. jeg tok et gammelt filskap og tok ut skuffene. isolerte innsiden med treplater og laget et hull i bunnen av skapet stort nok til at ei mobil stekeplate fikk plass. så hengsla jeg bare ei plate som dør ( lista med gummi list rundt døra)så er det bare og skru fast noen skruer til og henge rister på. (fra gamle ovner). til kald røyk bruker jeg en boks (for sag spon) med to slanger. en in i røyke boksen og den andre koblet til en akvaria pumpe. er jo mange måter og lage dette på hvis du ikke vil bruke opp hage plassen.

    SvarSlett
  14. Super spænende, gid vi kunne komme igang med sådan en, pt venter vi på at alt er klar i vores nye hjem, byggefirmaerne skal bare lige være færdig pt er www.uniplandanmark.dk igang med undergulv, vi er SÅ spændte!

    SvarSlett
  15. Har sett på kanaler i gamle røykovner. De grov ei grøft, la naturstein (heller) på sidene og oppe, så fylte de over med jord. Ildstedet kunne være bare en utvidelse av grøfta med ei dør. Røykhuset var laget av tre med en strisekk over.

    SvarSlett
  16. Noen som har erfaring med å bruke tørkeskap eller lignende som røykehus?

    SvarSlett