Velkommen til min side om kaldrøyking!

På denne siden ønsker jeg å skrive litt om kaldrøyking og hvilke erfaringer jeg har gjort. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan en skal gå frem, men en lærer litt for hver gang røykeovnen er i gang.

Det første jeg gjorde da jeg begynte å bli ferdig med røykeovnen, var å kjøpe en bok om røyking, nemlig Røking som hobby av Henry Johnsen. Der er det mange gode tips, og jeg må tilstå at jeg kommer til å bruke noen av tipsene fra boken her. Jeg vil anbefale denne boken, siden det som står der er greit å ha som basiskunnskap.

Her vil det også komme noen oppskrifter på diverse røykt kjøtt og fisk pluss litt annet. Husk at det er lurt å prøve seg litt frem ved å endre på røyketider, saltmengde og annet, for smaken er forskjellig, og det er ingen fasitsvar her.

La deg inspirere, og lag dine egne varianter! Skriv gjerne kommentarer i bloggen min dersom du har tips som du vil dele med andre.

lørdag 1. oktober 2011

Røykt og speket hjortehjerte

Det er tid for jakt igjen, og i den anledning kommer oppskriften på røykt hjorehjerte. Du kan også bruke hjerte av storfe eller svin, til og med elg, avhengig av hva du får tak i. Det bør lages om høsten når det er kjølig, fordi det skal henge en stund og tørke etter at det er røykt.

Legg hjertet i kaldt vann, og vask bort alt blod. Åpne opp begge kamrene, og vask godt. Dersom du er på jakt og får hjertet, er det viktig at det ikke kommer i kontakt med jord. Legg det i en plastpose med en gang, hygienen er viktig her. Du kan godt fryse hjertet før du røyker det, da tar du det opp og lar det ligge i kaldt vann til det er tint.

Saltlake:
 • 2 l vann
 • 400 g salt
 • 4 ss sirup
Kok opp og avkjøl. Vær sikker på at laken er helt kald når du legger hjertet oppi.

La hjertet ligge i saltlaken i ca to døgn. Ta det ut, og la det ligge i kaldt vann i ca 45-50 minutt. Er det storfehjerte, kan det ligge litt lenger. Heng det til tørk i ett til to døgn.

Jeg bruker å røyke det over to dager, til sammen ca 18-20 timer. Det kan godt henge i røykekassa natta over.

Heng det til slutt opp til speking, dersom du har et kaldt kryploft er det greit, hvis ikke kan du henge det ute. Det er viktig at det er kjølig, helst ikke over 12-15 grader. Hvor lenge det skal henge, er avhengig av hvor tørt det er der det henger. Her på vestlandet er det gjerne nokså fuktig klima, så da vil det nok ta 2-3 måneder, kanskje lenger. Henger det noenlunde tørt, som f.eks. på loftet, er en måned nok. Følg med, og kjenn litt på det, pass på at det ikke blir for hardt.
Sjekk at det ikke begynner å få belegg eller mugg, dersom det skulle skje, kan du bruke eddikvann og tørke vekk med en klut. Deretter kan du ta det en runde i røykeovnen for å beskytte det bedre, og henge det til tørk igjen.

Serveres med soppstuing laget av kantareller, og gjerne med ristet brød. Asparges med parmesan er også godt til....

5 kommentarer:

 1. Hei. Kjekt å lese bloggen din. Har du prøvet å lage pølse?? Helge

  SvarSlett
 2. Nei, jeg har dessverre ikke det. Jeg har planer om å lage pølse, men det var det med tiden da...
  Når jeg har laget og smakt på resultatet, kommer jeg til å legge oppskrift og fremgangsmåte i loggen.

  SvarSlett
 3. Fin blogg! Lurer på frysing av rått hjerte. Må det renses for blod før frysing, eller kan jeg bare legge det i fryseren, og så rense og vaske etter tining før tilbereding?

  SvarSlett
 4. Hvorfor skal hjertet ikke komme i kontakt med kontakt med jord

  SvarSlett
  Svar
  1. Dersom hjertet kommer i kontakt med jord, er det en stor sjanse for at du får bakterier og usunne mikroorganismer på det, og det er ikke sikkert at du blir kvitt alt i spekeprosessen.

   Slett