Velkommen til min side om kaldrøyking!

På denne siden ønsker jeg å skrive litt om kaldrøyking og hvilke erfaringer jeg har gjort. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan en skal gå frem, men en lærer litt for hver gang røykeovnen er i gang.

Det første jeg gjorde da jeg begynte å bli ferdig med røykeovnen, var å kjøpe en bok om røyking, nemlig Røking som hobby av Henry Johnsen. Der er det mange gode tips, og jeg må tilstå at jeg kommer til å bruke noen av tipsene fra boken her. Jeg vil anbefale denne boken, siden det som står der er greit å ha som basiskunnskap.

Her vil det også komme noen oppskrifter på diverse røykt kjøtt og fisk pluss litt annet. Husk at det er lurt å prøve seg litt frem ved å endre på røyketider, saltmengde og annet, for smaken er forskjellig, og det er ingen fasitsvar her.

La deg inspirere, og lag dine egne varianter! Skriv gjerne kommentarer i bloggen min dersom du har tips som du vil dele med andre.

torsdag 2. august 2012

Røykt torsk

Det er ikke bare laks som blir god når den røykes, hvit fisk som torsk kan også røykes med godt resultat. Her blir røyken mer som en smakstilsetning, for fisken må kokes, eller rettere sagt trekkes, før servering. Det går fint an å bruke sei eller brosme også, røyken gir en god smak.

Du kan servere den med poteter og gulrotstuing (gulrot i hvit saus), og gjerne med stekt bacon oppdelt i små biter i smeltet smør som tilbehør.

Lag først saltlaken, tilpass mengden etter hvor mye fisk du skal røyke.
 • 5 l vann
 • 600 g salt
 • 5 ss sukker
Kok opp, og avkjøl. Laken må være helt kald før du legger torskefileten i den. La den ligge i laken i ca ett døgn, da tar du den opp, skyller av den, og tørker den. Det er viktig at fisken er helt tørr før du røyker den, ellers vil den ta til seg mindre røyksmak, og trenger lenger røyketid.

Fyr opp røykeriet, og røyk fisken i ca 7 - 8 timer. Når den er ferdig røykt, pakk den inn i plast og la den ligge over natten.

Nå er fisken klar til tilbereding, eller du kan legge den i fryseren.

5 kommentarer:

 1. Hei. Jeg har i mange år hatt lyst til å bygge et røykeri og har vurdert flere metoder. Har på sett og vis mest lyst på eldhus, men for tidel heller jeg mot noe i den duren du har gjort.

  På tomta mi er det en svakt skrånende fjellsprekk på ca 6 meter. Har tatt vare på en gammel Jøtul 501 som jeg tenker å bruke. Må nok rengjøre den godt etter 30 år med bla gran og furuved. Så blir det rør fra til røykekassa. Har aldri tenkt på U-blokker før, men det var ikke dumt. Selv har jeg lest at sementrør er bra, men ikke så lett å få tak i billig. Vi får se. Moro å lese på sida di

  SvarSlett
 2. Se siste nr av hytteliv. En gammel rustfri varmvannstank er fint som røykovn.

  SvarSlett
 3. Idag finnes det utallige smarte og små røykovner på markedet som er ypperlige til å koble på utsiden av et røykekammer. kan også monteres på grill. Selv har jeg kjøpt en Smokai røykovn fra new Zealand som er helt topp å bruke. Enkelt å bygge røykeri og mindre søl og tar mindre plass. Se f.eks.:
  http://www.smokai.com/
  https://www.youtube.com/watch?v=fJLlEIdp6AU
  http://lava-norge.no/butikk/smokai
  http://www.smokedaddyinc.com/cold-smokers/
  http://www.north-america.bradleysmoker.com/smoker-accessories/smoke-generator/
  m.fl.
  Prisene ligger på 1.500-2.000 NKr.
  Billig røykespon å få kjøpt på Jula og Biltema bl.a.  SvarSlett
 4. Idag finnes det utallige smarte og små røykovner på markedet som er ypperlige til å koble på utsiden av et røykekammer. kan også monteres på grill. Selv har jeg kjøpt en Smokai røykovn fra new Zealand som er helt topp å bruke. Enkelt å bygge røykeri og mindre søl og tar mindre plass. Se f.eks.:
  http://www.smokai.com/
  https://www.youtube.com/watch?v=fJLlEIdp6AU
  http://lava-norge.no/butikk/smokai
  http://www.smokedaddyinc.com/cold-smokers/
  http://www.north-america.bradleysmoker.com/smoker-accessories/smoke-generator/
  m.fl.
  Prisene ligger på 1.500-2.000 NKr.
  Billig røykespon å få kjøpt på Jula og Biltema bl.a.  SvarSlett
 5. Nettopp bygd meg røykeovn selv. Endte opp med å lage den av en 200l varmtvannstank. Kjempeflott blogg her, gleder meg til å teste ut rådene her.

  SvarSlett