Velkommen til min side om kaldrøyking!

På denne siden ønsker jeg å skrive litt om kaldrøyking og hvilke erfaringer jeg har gjort. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan en skal gå frem, men en lærer litt for hver gang røykeovnen er i gang.

Det første jeg gjorde da jeg begynte å bli ferdig med røykeovnen, var å kjøpe en bok om røyking, nemlig Røking som hobby av Henry Johnsen. Der er det mange gode tips, og jeg må tilstå at jeg kommer til å bruke noen av tipsene fra boken her. Jeg vil anbefale denne boken, siden det som står der er greit å ha som basiskunnskap.

Her vil det også komme noen oppskrifter på diverse røykt kjøtt og fisk pluss litt annet. Husk at det er lurt å prøve seg litt frem ved å endre på røyketider, saltmengde og annet, for smaken er forskjellig, og det er ingen fasitsvar her.

La deg inspirere, og lag dine egne varianter! Skriv gjerne kommentarer i bloggen min dersom du har tips som du vil dele med andre.

søndag 11. november 2012

Salt lammelår

Nå begynner jula å nærme seg, og da må vi lage noe godt til koldtbordet. Salt lammelår er godt til pålegg, men kan også nytes med fløtestuet poteter, løksaus og grønnsaker.


Du trenger ett lammelår, med eller uten ben.

Saltlake:
  • 10 l vann
  • 1,3 kg salt, gjerne grovsalt
  • 160 g sukker
  • 25 g salpeter (kan droppes hvis du vil)
Tilsett salt, sukker og salpeter, og gi et oppkok. Sett til avkjøling, det må være helt kaldt før du har låret i.

Gni først inn låret med en blanding av 3 ss fint salt, 2 ss sukker og evt 1/2 ss salpeter. La det ligge en halvtimes tid. Legg kjøttet i laken, og la det ligge der 3 - 4 dager. Legg det deretter i kaldt vann i ca en time, og tørk godt av det.

La det gjerne ligge til dagen etter, før du henger det i røykeovnen i ca 10 timer. Hvis du vil ha mer røyksmak, røyker du det lenger, mindre røyksmak, kortere tid. Når det er ferdig røykt, pakk det inn i plast og la det ligge til dagen etter.

Nå er låret klar til koking.

Kokelake pr liter vann:
  • 1 ss sukker
  • 5 korn hvit pepper
  • 5 kort sort pepper
  • 1 laurbærblad
  • 1/2 gul løk
  • gulerøtter
Skjær opp løk og gulrot i biter, og ha i vannet sammen med resten av ingrediensene. Kok opp laken, og ha i låret. La det trekke i vannet på ca 80 til 90 grader i ca 2,5 til 3 timer avhengig av størrelsen. Pass på at det ikke koker og at vannet ikke blir for kaldt.

Når det er ferdig, sett det kjølig til det blir kaldt. La det gjerne ligge i laken. Nå kan du pakke det inn og legge det i frysen, hvis du er tidlig ute, eller så er det bare å forsyne seg...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar