Velkommen til min side om kaldrøyking!

På denne siden ønsker jeg å skrive litt om kaldrøyking og hvilke erfaringer jeg har gjort. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan en skal gå frem, men en lærer litt for hver gang røykeovnen er i gang.

Det første jeg gjorde da jeg begynte å bli ferdig med røykeovnen, var å kjøpe en bok om røyking, nemlig Røking som hobby av Henry Johnsen. Der er det mange gode tips, og jeg må tilstå at jeg kommer til å bruke noen av tipsene fra boken her. Jeg vil anbefale denne boken, siden det som står der er greit å ha som basiskunnskap.

Her vil det også komme noen oppskrifter på diverse røykt kjøtt og fisk pluss litt annet. Husk at det er lurt å prøve seg litt frem ved å endre på røyketider, saltmengde og annet, for smaken er forskjellig, og det er ingen fasitsvar her.

La deg inspirere, og lag dine egne varianter! Skriv gjerne kommentarer i bloggen min dersom du har tips som du vil dele med andre.

torsdag 31. januar 2013

Røykt laks, dag 1Nå skal jeg lage en liten serie der jeg forteller hvordan jeg røyker laks, dag for dag. Jeg starter med den første dagen når jeg får en haug med laksefileter som skal røykes. Det er ikke til meg alt sammen, jeg har avtale med en som kjøper av meg, og selger videre til sine kunder. Jeg får litt penger for det, men gjør det mest for gøy. Det er alltid greit å vite at noen liker det jeg lager.

Jeg skal nå røyke 12 laksefileter, det er det jeg får plass til i røykeriet. To beholder jeg selv, mens de andre blir solgt videre. Filetene ligger på ca 0,9 til 1 kg, det synes jeg er en fin størrelse.

Først tok jeg en og en filet, og tørket godt av den med tørkepapir. Deretter la jeg den på en skjærefjøl, og skrapte skinnet med en kniv for å få bort slim og løse fiskeskjell. Du starter fremst på fileten, og stryker med en kniv langs fileten med kniveggen fremst, og tørker av kniven på noe tørkepapir. Dersom du ikke har en skjærefjøl som er stor nok, kan du gå på en byggvare-forretning, og kjøpe en hobbyplate i heltre, på f.eks. 30 x 80 cm. Dersom du smører den inn med matolje før bruk, så blir den lettere å rengjøre etterpå. Bruk et tørkepapir e.l., og smør på så lenge det trekker inn. Husk å tørke bort overskytende olje.Jeg bruker å henge opp laksen med halen opp, men da kan det være en fordel å lage flere hull til å fordele vekten på. Jeg laget tre hull ca 3 cm fra enden, ett på hver side og et hull i midten vha en syl. Deretter tok jeg en del av en grillpinne, og stakk inn i hullet på den ene siden, og ut igjen på hullet på den andre siden. Nå kan kroken stikkes i det midterste hullet, og voila, vekten er nå fordelt på tre hull istedenfor ett. Siden jeg vil ha en oversikt over hvor mye filetene veier, veide jeg de vha en bagasjevekt.


Før jeg hadde på salt, strødde jeg litt sukker på fileten. Det er ikke nødvendig, men det er vanlig å gjøre det ifbm saltingen. Så strødde jeg på et tynt lag med grovsalt, og fordelte det jevnt utover. Vær nøye med å få salt over alt, litt mer salt på de tykke delene og litt mindre på de tynne.


Jeg er så heldig at jeg har et kjøleskap i garasjen, så jeg la filetene direkte på nettinghyllene til kjøleskapet, to til tre på hver hylle. På forhånd har jeg brukt litt papp og tape for å sørge for at all væsken som renner fra filetene samles i en beholder nederst i kjøleskapet. Det er viktig å få samlet opp mest mulig av det, slik at det ikke renner utover. Selv om kjøleskapet står i garasjen, så lukter det neppe så godt dersom væsken ligger og godgjør seg på garasjegulvet..


                   

Nå er det bare å la de ligge et par døgn, da er de klare til neste steg.

To be continued..

3 kommentarer:

 1. Hei, 2 døgn i salt, er ikke det litt mye?
  Jeg har forsøkt meg litt frem, men finner ikke helt nøyaktig recipt på saltetid.

  SvarSlett
 2. Det er to ting som spiller inn, størrelsen på laksefileten og hvor mye salt du strør på. Dersom de er 2 kg eller mer, bør de ligge et par døgn. Er de lettere en dette, kan det være nok med ett døgn. Jeg bruker som oftest å strø på et tynt lag med salt og la de ligge et par døgn. Dersom de er tykkere, har jeg på mer salt.
  Det beste er å prøve seg frem og se hva du synes fungerer best.

  SvarSlett
 3. Står kjøleskapet på ?
  Trygve

  SvarSlett