Velkommen til min side om kaldrøyking!

På denne siden ønsker jeg å skrive litt om kaldrøyking og hvilke erfaringer jeg har gjort. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan en skal gå frem, men en lærer litt for hver gang røykeovnen er i gang.

Det første jeg gjorde da jeg begynte å bli ferdig med røykeovnen, var å kjøpe en bok om røyking, nemlig Røking som hobby av Henry Johnsen. Der er det mange gode tips, og jeg må tilstå at jeg kommer til å bruke noen av tipsene fra boken her. Jeg vil anbefale denne boken, siden det som står der er greit å ha som basiskunnskap.

Her vil det også komme noen oppskrifter på diverse røykt kjøtt og fisk pluss litt annet. Husk at det er lurt å prøve seg litt frem ved å endre på røyketider, saltmengde og annet, for smaken er forskjellig, og det er ingen fasitsvar her.

La deg inspirere, og lag dine egne varianter! Skriv gjerne kommentarer i bloggen min dersom du har tips som du vil dele med andre.

torsdag 28. mars 2013

Spekepølse av lam

Nå har jeg endelig prøvd å lage spekepølse, og det med godt resultat. Jeg laget de av en blandig av lammekjøtt og svinekjøtt, men du kan selvfølgelig bruke andre typer kjøtt også. Når jeg først var i gang, lagde jeg noen med hjortekjøtt også, men de kan jeg evt komme tilbake til senere.

Ingredienser

 • 2,4 kg lam
 • 1 kg svin
 • 1 kg spekk av svin
 • 130 g salt
 • 50 g sukker
 • 1 ts salpeter
 • 13 g nellik
 • 10 g ingefær
 • 15 g pepper
 • 1 dl rødvin
 • 1 dl akevitt
Mal kjøtt og spekk, gjerne om hverandre slik at det blandes godt i sammen. Ta deretter salt, sukker og krydder, og bland det godt i sammen. Hell blandingen sammen med kjøttet, og bruk hendene til å blande i sammen kjøttdeig, rødvin, akevitt og krydder. Hendene er den beste redskapen til dette. Når det er gjort, dekk til og la den stå kjølig i alle fall over natten, gjerne litt lenger.

Jeg brukte storfetarmer, da blir pølsene omtrent på tykkelse med Sognemorr. Du får kjøpt de hos en slakter, eller du kan bestille på nettet. Hvis du vil ha tykkere pølser, kan du kjøpe fibertarm. Bruk en pølsestapper, eller en food processor med pølsehorn. En bør være to som gjør dette, en som fyller på med kjøttdeig, og en som passer på at tarmen fylles som den skal. Tarmen skal være godt fylt, men vær forsiktig slik at den ikke sprekker. Hvis det skulle skje, er det bare å knytte igjen på begge siden av hullet og fortsette. Hvis du vil kan du snurre rundt med jevne mellomrom slik at du får flere pølser, eller du kan lage pølsen så lang som tarmen du har tredd på pølsehornet.

Når pølsene er ferdige, heng de opp på et luftig og kjølig sted. Jeg har laget meg et slags skap med vegger av tynt stoff ute, men det går fint å henge de på loftet også. Det beste tidspunktet å lage pølsene på, er om høsten, da er det vanligvis kjølig nok. Jeg lot de henge et par uker før røyking.

Røyking
Fyr opp røykeriet og få tett og fin røyk. Heng pølsene i røykekassa, og røyk de i ca 10 - 12 timer. Pass på at det ikke blir for varmt i røykekassa. Siden det var kaldt når jeg holdt på, lot jeg de henge i røykekassa over natta.

Når røykingen er ferdig, må de henges på et tørt og luftig sted. Hvor lenge er avhengig av luftfuktighet osv. Siden jeg bor på vestlandet, er det ikke så veldig tørr luft, så jeg lot de henge i ca 2 måneder. For å sjekke om de er passe speket, klem forsiktig på de og kjenn om de er litt harde. Da kan du skjære av en bit og smake på om du synes de er passelig speket. Det går fint an å skjære av en liten bit av og til for å se om den er passe tørket.

Ferdig
Når du synes pølsene er ferdige, er det bare å nyte den gode smaken. De kan brukes som pålegg på maten med f.eks. majones, eller hvis du vil ha noe godt på fredagskvelden, kan du lage eggerøre og riste litt brød.

Bon apetit!

3 kommentarer:

 1. hei. går det an å komme i kontakt med deg på noen måte? Jeg skriver en sak om røyking til MSN.no :)

  mail meg på marie.nord@spoon.se

  SvarSlett
 2. Hei. Korleis gjekk det med Hjortepølsa?
  Me skal lage spekepølse av både lam og hjort no til hausten.
  Lurte på om du hadde nokon tips, gjerne på røyketid og kva treslag du bruka til røykinga av hjortepølsa.

  Det er fyrste gongen me skal gjere dette så me er veldig spennt på korleis dette går.

  Mvh
  Helge

  SvarSlett
  Svar
  1. Det gikk veldig bra, den ble god. Jeg skal se om ikke jeg får lagt den i bloggen før høsten starter for alvor.

   Slett