Velkommen til min side om kaldrøyking!

På denne siden ønsker jeg å skrive litt om kaldrøyking og hvilke erfaringer jeg har gjort. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan en skal gå frem, men en lærer litt for hver gang røykeovnen er i gang.

Det første jeg gjorde da jeg begynte å bli ferdig med røykeovnen, var å kjøpe en bok om røyking, nemlig Røking som hobby av Henry Johnsen. Der er det mange gode tips, og jeg må tilstå at jeg kommer til å bruke noen av tipsene fra boken her. Jeg vil anbefale denne boken, siden det som står der er greit å ha som basiskunnskap.

Her vil det også komme noen oppskrifter på diverse røykt kjøtt og fisk pluss litt annet. Husk at det er lurt å prøve seg litt frem ved å endre på røyketider, saltmengde og annet, for smaken er forskjellig, og det er ingen fasitsvar her.

La deg inspirere, og lag dine egne varianter! Skriv gjerne kommentarer i bloggen min dersom du har tips som du vil dele med andre.

torsdag 11. april 2013

Røykt og speket indrefilet av svin

Denne er god til pålegg, eller så kan du spise den sammen med annen spekemat med f.eks. asparges.

Saltlake
 • 2 l vann
 • 180 g salt
 • 2 ss sukker
Kok opp laken, og avkjøl. Den må være helt kald før du legger fileten i den.

Legg fileten i saltlaken i ca 1 døgn. Ta den opp, og tørk den godt med tørkepapir. Smør den med en blanding av cognac og f.eks. granskudd-sirup, og la den henge kjølig til neste dag (eller lenger).

Heng den i røykekassa, og røyk den i 8-10 timer. Hvor lenge du vil røyke den, er avhengig av hvor mye røyksmak du vil ha. Når den er ferdig, kan den henge over natta til neste dag. Til slutt henger du den et kjølig og luftig sted i en måneds tid. Kjenn på den av og til, den skal være fast og ikke for hard. Hvis du er usikker, kan du skjære av et stykke og smake på det. Hvor lenge den skal henge er avhengig av luftfuktighet og temperatur.

Når den er ferdig, kan du bare spise den. Skal du oppbevare den, er det beste å vakuumpakke den, eller legge den i frysen.

1 kommentar:

 1. Hei!

  Jeg jobber for nettstedet Alleoppskrifter.no der brukerne kan søke gjennom titusener av oppskrifter fra norske mat nettsteder og blogger.

  Jeg la merke til at du har et stort antall smakfulle oppskrifter i bloggen din og jeg vil gjerne foreslå deg til å ta en titt på Matbloggtoppen her: http://www.alleoppskrifter.no/matbloggtoppen

  Hvis du ønsker å legge din blogg til listen og få resept indeksert på Alleoppskrifter.no, er alt du trenger å gjøre å følge instruksjonene her: http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

  Forhåpentligvis vil din egen blogg også være opp i toppen!


  Varme hilsen,

  Elin
  Alleoppskrifter
  http://www.alleoppskrifter.no/

  SvarSlett