Velkommen til min side om kaldrøyking!

På denne siden ønsker jeg å skrive litt om kaldrøyking og hvilke erfaringer jeg har gjort. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan en skal gå frem, men en lærer litt for hver gang røykeovnen er i gang.

Det første jeg gjorde da jeg begynte å bli ferdig med røykeovnen, var å kjøpe en bok om røyking, nemlig Røking som hobby av Henry Johnsen. Der er det mange gode tips, og jeg må tilstå at jeg kommer til å bruke noen av tipsene fra boken her. Jeg vil anbefale denne boken, siden det som står der er greit å ha som basiskunnskap.

Her vil det også komme noen oppskrifter på diverse røykt kjøtt og fisk pluss litt annet. Husk at det er lurt å prøve seg litt frem ved å endre på røyketider, saltmengde og annet, for smaken er forskjellig, og det er ingen fasitsvar her.

La deg inspirere, og lag dine egne varianter! Skriv gjerne kommentarer i bloggen min dersom du har tips som du vil dele med andre.

torsdag 6. juni 2013

Røykt og speket svinefilet alternativ 2

Det er alltid rom for forbedringer, og etter å ha forsøkt en ny variant av røykt og speket svinefilet, har jeg funnet en litt bedre måte å lage den på. Fordelen med denne metoden, er at det tar kortere tid å speke den.

 • 1 svinefilet, indre eller ytre.
 • Saltlake
  • 2 l vann
  • 500 g salt
Kok opp vannet, og bland i saltet. Rør godt og få alt saltet til å løse seg opp. Du kan godt bruke kaldt vann, men da bør det stå over natten, og det tar lenger tid å røre. Avkjøl laken, den må være helt kald før du legger kjøttet i.

Legg fileten i saltlaken i ca 1 døgn. Ta vare på laken, du trenger den litt til. Legg fileten i kaldt vann i ca 6 - 8 timer, avhengig av hvor salt du vil ha det. Ta den ut av vannet, og dypp i saltlaken i ca 1/2 min for å få salt som beskyttelse utenpå. Tørk av den, og heng den opp til neste dag.

Dersom du ønsker det, kan du deretter smøre den inn med en blanding av granskuddsirup eller en annen type sirup, og Cognac. Det er ikke nødvendig, men det skader ikke....

La den henge en dag eller to, slik at den er tørr. Fyr opp røykeriet, og røyk den i 10 - 12 timer. Når det er gjort, heng den på et tørt og luftig sted. De første dagene bør det være litt kjølig, men det det går greit selv om det er litt varmt. Da må du følge ekstra godt med, og dersom det kommer noe mugg eller annet uønsket, tørker du av dette med en klut fuktet med eddikvann.

Etter et par uker er den ferdig, og du kan nyte resultatet. 

5 kommentarer:

 1. hvor kan jeg få kjøpt eller bestilt boken "røking som hobby".har prøvd bokhandelen men de kunne ikke bestille den

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan forsøke her:http://www.juulforlag.no/sRokingSomHobby.htm. Det ser ut til at de har den.

   Slett
 2. Hei Idar,

  Flott side som du har laget! Jeg har en spørsmål, du sier "Dersom du ønsker det, kan du deretter smøre den inn med en blanding av granskuddsirup eller en annen type sirup, og Cognac", er det ikke mer risiko på mugg med sukker på utsiden?!

  hilsen fra Nederland
  Maarten

  SvarSlett
 3. Jeg tror ikke det har så mye å si luftfuktigheten er viktigere. Dersom den er mer enn 80 - 90 % er det stor sjanse for mugg. Dersom det skulle skje, så er det ingen fare, du kan vaske det bort med et tørkepapir med litt eddik på. Muggen ligger bare på utsiden, så kjøttet blirbikke dårlig.
  Jeg bruker en type eddik som heter Organiske syrer fra Optima ph. Denne kan sprayes direkte på kjøttet og tørkes av, det setter ikke smak. Veldig greit å ha dersom luftfuktigheten er høy.

  SvarSlett
 4. Hei. Forsøkte å røke/spekke ytrefile av svin for noen uker siden. "Smurte" den inn med skogshonning og la den i grovsalt i ca 8 timer. Deretter lot jeg den henge i 1 døgn. Så kaldrøket jeg den i ca 4 dager, a 4 timer med røking pr dag (orr). Så hang den i røkeriet ca 1 uke uten videre røking. Den ble så perfekt, etter min smak, at jeg la den i fryseren og blir snaddermat i jula.

  SvarSlett