Det er ikke bare laks som blir god når den røykes, hvit fisk som torsk kan også røykes med godt resultat. Her blir røyken mer som en smakstilsetning, for fisken må kokes, eller rettere sagt trekkes, før servering. Det går fint an å bruke sei eller brosme også, røyken gir en god smak.
Du kan servere den med poteter og gulrotstuing (gulrot i hvit saus), og gjerne med stekt bacon oppdelt i små biter i smeltet smør som tilbehør.
Lag først saltlaken, tilpass mengden etter hvor mye fisk du skal røyke.
5 l vann
- 600 g salt
- 5 ss sukker
Kok opp, og avkjøl. Laken må være helt kald før du legger torskefileten i den. La den ligge i laken i ca ett døgn, da tar du den opp, skyller av den, og tørker den. Det er viktig at fisken er helt tørr før du røyker den, ellers vil den ta til seg mindre røyksmak, og trenger lenger røyketid.
Fyr opp røykeriet, og røyk fisken i ca 7 - 8 timer. Når den er ferdig røykt, pakk den inn i plast og la den ligge over natten.
Nå er fisken klar til tilbereding, eller du kan legge den i fryseren.
Hei. Jeg har i mange år hatt lyst til å bygge et røykeri og har vurdert flere metoder. Har på sett og vis mest lyst på eldhus, men for tidel heller jeg mot noe i den duren du har gjort.
SvarSlettPå tomta mi er det en svakt skrånende fjellsprekk på ca 6 meter. Har tatt vare på en gammel Jøtul 501 som jeg tenker å bruke. Må nok rengjøre den godt etter 30 år med bla gran og furuved. Så blir det rør fra til røykekassa. Har aldri tenkt på U-blokker før, men det var ikke dumt. Selv har jeg lest at sementrør er bra, men ikke så lett å få tak i billig. Vi får se. Moro å lese på sida di
Se siste nr av hytteliv. En gammel rustfri varmvannstank er fint som røykovn.
SvarSlettIdag finnes det utallige smarte og små røykovner på markedet som er ypperlige til å koble på utsiden av et røykekammer. kan også monteres på grill. Selv har jeg kjøpt en Smokai røykovn fra new Zealand som er helt topp å bruke. Enkelt å bygge røykeri og mindre søl og tar mindre plass. Se f.eks.:
SvarSletthttp://www.smokai.com/
https://www.youtube.com/watch?v=fJLlEIdp6AU
http://lava-norge.no/butikk/smokai
http://www.smokedaddyinc.com/cold-smokers/
http://www.north-america.bradleysmoker.com/smoker-accessories/smoke-generator/
m.fl.
Prisene ligger på 1.500-2.000 NKr.
Billig røykespon å få kjøpt på Jula og Biltema bl.a.
Idag finnes det utallige smarte og små røykovner på markedet som er ypperlige til å koble på utsiden av et røykekammer. kan også monteres på grill. Selv har jeg kjøpt en Smokai røykovn fra new Zealand som er helt topp å bruke. Enkelt å bygge røykeri og mindre søl og tar mindre plass. Se f.eks.:
SvarSletthttp://www.smokai.com/
https://www.youtube.com/watch?v=fJLlEIdp6AU
http://lava-norge.no/butikk/smokai
http://www.smokedaddyinc.com/cold-smokers/
http://www.north-america.bradleysmoker.com/smoker-accessories/smoke-generator/
m.fl.
Prisene ligger på 1.500-2.000 NKr.
Billig røykespon å få kjøpt på Jula og Biltema bl.a.
Nettopp bygd meg røykeovn selv. Endte opp med å lage den av en 200l varmtvannstank. Kjempeflott blogg her, gleder meg til å teste ut rådene her.
SvarSlettTakk til all god og nyttig inf på siden …!
SvarSlettJeg har alikevel ikke forstått, om det er vesentlig forskjell på holbarheten til kaldtøkt vs varmrøkt, ( laks/ørret )…?
Kaldrøyking er en form for konservering av maten slik at holdbarheten blir lenger. Ved varmrøyking, så koker du fisken samtidig. Den får derfor omtrent samme holdbarheten som om du koker eller steker den.
Slett