Velkommen til min side om kaldrøyking!

På denne siden ønsker jeg å skrive litt om kaldrøyking og hvilke erfaringer jeg har gjort. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan en skal gå frem, men en lærer litt for hver gang røykeovnen er i gang.

Det første jeg gjorde da jeg begynte å bli ferdig med røykeovnen, var å kjøpe en bok om røyking, nemlig Røking som hobby av Henry Johnsen. Der er det mange gode tips, og jeg må tilstå at jeg kommer til å bruke noen av tipsene fra boken her. Jeg vil anbefale denne boken, siden det som står der er greit å ha som basiskunnskap.

Her vil det også komme noen oppskrifter på diverse røykt kjøtt og fisk pluss litt annet. Husk at det er lurt å prøve seg litt frem ved å endre på røyketider, saltmengde og annet, for smaken er forskjellig, og det er ingen fasitsvar her.

La deg inspirere, og lag dine egne varianter! Skriv gjerne kommentarer i bloggen min dersom du har tips som du vil dele med andre.

mandag 4. februar 2013

Røykt laks, dag 3

Nå har laksen godgjort seg lenge nok i salt, det er på tide å gjøre den klar til røykingen. Jeg har en passe stor balje som jeg fyller kaldt vann i, og tar hylle for hylle med laks og legger filetene oppi. Laksen skylles godt, legges på avispapir, og tørkes godt med tørkepapir. I dag var det selvfølgelig minus-grader, og siden jeg gjorde dette i garasjen, ble det en relativt kald fornøyelse..

Deretter tok jeg blandingen som jeg laget til dagen før, og smurte rikelig av den på fileten med en pensel, og til slutt strødde jeg rikelig med knust einerbær.


Nå er filetene klar for røykingen, men det skjer først i morgen. De kan med fordel ligge kjølig til neste dag, eller gjerne dagen etter der igjen før en røyker de. Det er viktig at de er tørre når røykingen begynner, for da tar de røyken bedre til seg.

2 kommentarer:

  1. Hei Idar! Jeg har lyst å drive å røyke laks og makrell, men har lite erfaring ( kan ikke du hjelpe meg med et tips, hvordan man salter og hvor lenge skal den ligge før selve røykinga! Blir veldig takknemlig)

    SvarSlett
  2. Jeg har ikke erfaring med makrell, men har røykt mest laks.
    Salting: jeg bruker å strø et tynt lag med grovsalt på filetene, og la de ligge i to døgn. Dersom det er små fileter bruker jeg lite salt, er den større bruker jeg mer.
    Liggetid: Som oftest lar jeg filetene ligge over natten etter å ha skylt de med kaldt vann og tørket de. Dersom du vil at de skal bli litt fastere, kan de ligge ett til to døgn til. Det er viktig at de er tørre når du skal røyke de, ellers tar det lenger tid i røykeovnen.

    SvarSlett