Velkommen til min side om kaldrøyking!

På denne siden ønsker jeg å skrive litt om kaldrøyking og hvilke erfaringer jeg har gjort. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan en skal gå frem, men en lærer litt for hver gang røykeovnen er i gang.

Det første jeg gjorde da jeg begynte å bli ferdig med røykeovnen, var å kjøpe en bok om røyking, nemlig Røking som hobby av Henry Johnsen. Der er det mange gode tips, og jeg må tilstå at jeg kommer til å bruke noen av tipsene fra boken her. Jeg vil anbefale denne boken, siden det som står der er greit å ha som basiskunnskap.

Her vil det også komme noen oppskrifter på diverse røykt kjøtt og fisk pluss litt annet. Husk at det er lurt å prøve seg litt frem ved å endre på røyketider, saltmengde og annet, for smaken er forskjellig, og det er ingen fasitsvar her.

La deg inspirere, og lag dine egne varianter! Skriv gjerne kommentarer i bloggen min dersom du har tips som du vil dele med andre.

torsdag 7. februar 2013

Røykt laks, dag 4

Nå er den store dagen kommet! Det er på tide å røyke laksen. Som vanlig har jeg tatt et par Jarlsberg ost av de store og delt de i to. Disse skal også røykes, det er snadder.

Det første jeg må gjøre, er å lage klart til oppfyring av røykeovnen. Jeg tar en aluminiumsform, og legger først et lag med røykespon av bøk i bunnen.Nå har jeg fått kjøpt litt grovere spon hos et slakteri i byen, men tidligere har jeg brukt finmalt. Begge deler fungerer like bra. Det er litt enklere med de grovere, siden det skal litt mere til før glørne kveles. Deretter legger jeg fliser av bjørk lengst fremme, kvister av einer, og einer i blanding.


Sett den inn i ildstedet, og sett fyr på flisene. La det brenne godt, legg gjerne på ekstra einer. Her må du se litt an, mitt røykeri krever litt varme før røyken begynner å gå dit den skal. I begynnelsen kommer all røyken ut åpningen i ildstedet, men snart er det i gang. Vær obs på temperaturen i røykekassa, den må ikke bli for høy. Når alt ser ok ut, bruk enten en liten spade eller steng igjen luften i ildstedet slik at det slutter å brenne. Nå kan du legge på einer og røykespon lag på lag, og ha nok lufting til at det gløder, men lite nok til at det ikke tar full fyr igjen. Dersom det tar fyr, steng lufttilførselen til det roer seg, og åpne luften forsiktig igjen.

Jeg bruker å klippe opp einene i passe store biter, slik at de er enkle å legge inn i ildstedet. Bruk en grensaks eller lignende.


Nå er det klart til å henge laksen i røykekassa. Jeg bruker to kosteskaft som jeg henger laksefiletene på, nå blir det seks stk på hver. Osten legger jeg på en rist som ligger over kosteskaftene. Det er ikke fullt så enkelt som det ser ut til, fordi det er mye røyk, og ikke så lett å se hva en driver på med.

Resten av dagen går med til å sørge for at det er einer og røykespon nok, og at det ikke tar full fyr. Legg på einer og røykespon om hverandre, og pass på at du har gode glør. Her på vestlandet er det ikke så uvanlig med litt regn, så jeg har kjøpt meg to plast-bokser, en litt liten til å ha røykespon i, og en stor til å ha einer i. Da er det bare å legge på lokket slik at det ikke blir vått.Jeg har sett at det er flere som anbefaler å fukte flisen og/eller eineren før en legger de innpå, men det vil jeg ikke anbefale. Det blir riktignok enklere å unngå at det tar full fyr, men da får en vanndamp blandet i røyken, og dersom det er litt kaldt, så kondenserer det på laksen, og den blir fuktig. Dette fører til at den ikke tar til seg røyken like godt som når den er tørr, slik at det tar lenger tid for å få nok røyksmak.

Denne gangen hengte jeg laksen i røykekassa kl 10:00, og la innpå siste ladning med einer og spon ca kl 20:30. Deretter lot jeg den bare henge til dagen etter siden det var kaldt nok. Dersom temperaturen er over ca 10 grader er det best å ta den ut og legge den i kjøleskapet samme kvelden.

2 kommentarer:

 1. flott blogg, liker denne bloggen

  du skulle hatt slik mal tilbudsvarer.blogspot.com
  skrolle med chrome nettleser

  SvarSlett
 2. flott blogg, liker denne bloggen

  du skulle hatt slik mal tilbudsvarer.blogspot.com
  skrolle med chrome nettleser

  SvarSlett